Zdroje znečištění začala v Mladé Boleslavi odhalovat vzducholoď

Mladá Boleslav – Nad středočeským městem se dnes vznesla dálkově řízená vzducholoď, jejímž úkolem je mapovat znečištění ovzduší a zjistit, kde se nalézá jeho zdroj. Měření by podle týmu odborníků mohlo potvrdit podobný dva roky starý výzkum, který ukazoval na lokální topeniště.

Obyvatelům Mladé Boleslavi se dnes naskytl na obloze pohled na červenobílou vzducholoď. Ještě mezi světovými válkami sloužila jako dopravní prostředek, dnes už je na obloze raritou. Vědci pro ni získali jiné využití – měření znečištění. Řídí ji dálkově a po mladoboleslavské obloze se bude pohybovat ještě během noci a podle potřeby i ve čtvrtek. Soustředí se na oblast nad Severním sídlištěm a zalétává nad automobilku Škoda Auto a k dálnici.

Vzducholoď při své práci zkoumá různé výškové hladiny, zplodiny začíná měřit přibližně ve čtyřiceti metrech nad zemí a pak jde výš. Ze země vypadá maličká, zvlášť když vystoupá až do půlkilometrové výšky. Měří ale deset metrů na délku a tři metry na výšku. „Může vystoupat i výš,“ dodává operátor vzducholodi Petr Mareček.

Stoupáním a klesáním do různých výšek zjistí koncentraci zplodin v různých oblastech. „Z toho se potom dá usoudit, odkud se ty částice berou,“ řekl Jan Hovorka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který vede odborný tým, jenž škodlivé částice v ovzduší zkoumá.

Konečné výsledky měření by měly být známy do konce března. Výzkumníci očekávají, že se potvrdí závěry obdobného průzkumu, který proběhl v roce 2013. Tehdy se zjistilo, že většinu nadlimitních částic vyprodukovala lokální topeniště, z padesáti procent spalování dřeva a ze třiceti spalování uhlí. Zbytek tvořila hlavně doprava a průmysl. „Je to přesně obrácená situace, než jsme identifikovali v Ostravě, kde je naopak průmyslové znečištění zásadní pro kvalitu ovzduší,“ řekl Hovorka.

Náklady na projekt ve výši 72 000 korun zaplatilo město, pro které je zhoršující se kvalita ovzduší problém. „Výsledky využijeme nejen proto, abychom věděli, jaké to ovzduší v Mladé Boleslavi je, ale zejména proto, abychom je využili pro budoucí čerpání nějakých grantů právě v oblasti životního prostředí,“ řekl náměstek primátora Michal Kopal (ODS).