Stopka privatizaci trápí nájemníky. Slib města ale vymůžou těžko

Brno – Obyvatelé pětadvaceti brněnských domů si dnes byli stěžovat v kanceláři veřejného ochránce práv. Vadí jim, že nové vedení města stoplo běžící privatizaci jejich bytů s tím, že chce podmínky prodeje prověřit. Lidé si už ale na koupi bytů často sjednali úvěry a hypotéky. Podle oslovených právníků nejsou sliby minulého vedení města právně vymahatelné. Nájemníci si tak zřejmě budou muset za pozdržené úvěry připlatit nebo od koupě upustit.

„Pravidla pro privatizaci jsou stará a obáváme se, že se časem jejich část dostala mimo rámec české legislativy. To je důvod, proč je musíme prozkoumat a nesmíme zatím prodat ani jediný dům,“ obhajovala krok města náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL), do jejíž gesce oblast majetku spadá. Nové vedení Brna pro jistotu vystavilo privatizacím dočasnou stopku. A to včetně těch, které už schválilo předchozí zastupitelstvo.

Řadě lidí, kteří s koupí bytu počítali, tím ale město zhatilo plány. Například nájemníci tří domů v Merhautově ulici připravili na družstevní účet 30 milionů korun a splnili tak jednu z mnoha podmínek privatizace. Ta se ale zatím nekoná. „Na jedné straně už platíme hypotéky a úvěry, ale byty nemáme. Zároveň ještě platíme nájemné a dostáváme se do velké ekonomické krize. Každý den je pro nás kritický,“ řekl místopředseda Bytového družstva Merhautova Jiří Krupica. Je taky možné, že město nakonec prodá domy dráž, než původně slibovalo. „Pochybuji, že mně jako samoživitelce půjčí banka další peníze,“ povzdechla si paní Lenka, obyvatelka jednoho z domů.

Pozastavená privatizace městských bytů v Brně (zdroj: ČT24)

Odškodné? Podle právníků nebude

Někteří nájemníci zvažovali, že by škodu za zdržení a prodražení privatizace mohli vymáhat po městě. Podle právníků ale moc šancí na úspěch nemají. „Podmínky privatizace nelze považovat za smlouvu o smlouvě budoucí. To znamená, že tyto podmínky nejsou závazné, respektive ze strany obyvatel vymahatelné,“ varoval právník Pavel Fabian.

Možný nárůst prodejní ceny lidem vadí i proto, že do bytů, které jim nepatří, investovali statisíce. A zchátralé domy budou potřebovat další opravy. Situace, která trvá už od konce loňského roku, se týká stovek lidí z 25 brněnských domů. Město tvrdí, že nic jiného dělat nemůže. „Současně nastavená kupní cena, která byla nabídnuta, je asi ve třetině ceny obvyklé. Takže je otázka, jestli smíme zákonně za tuto cenu byty nabízet,“ úvedla Liptáková.

Kroky současného vedení města kritizují nejen nájemci, ale i bývalé vedení. „Jestliže Zastupitelstvo města Brna - a je celkem jedno, jestli to bylo v minulém funkčním období - schválilo závazně nabídku včetně ceny, tak je zcela jistě třeba tyto podmínky dodržet,“ myslí si opoziční zastupitel a předchůdce náměstkyně Liptákové Oliver Pospíšil (ČSSD).

Podmínky privatizace teď šetří speciální komise. Vedení města slíbilo, že výsledky představí za necelé dva měsíce, na dubnovém jednání zastupitelstva.

Brno se svých bytů zbavuje už dvanáct let

Privatizace městských bytů se naplno rozjela v roce 2002, aktualizovaná pravidla vznikla v roce 2007. Podle té Brno bude prodávat bytové domy za polovinu z podílu z obvyklé ceny, v případě bytů za 70 procent obvyklé ceny a v případě nebytových prostor za obvyklou cenu. Podrobná pravidla lze najít na webu města Brna

Na webu je k dispozici také seznam domů doporučených k prodeji, jsou jich více než dvě stovky. Jestli se jich ale Brno ve skutečnosti zbaví, záleží na rozhodnutí zastupitelů – ti totiž musí prodej odhlasovat. Magistrát už posvětil prodej více než 20 tisíců bytů napříč všemi městskými částmi.