Bochemie se bojí ztrát, obnovení výroby prý brání překladiště munice

Vlachovice – Firma Bochemie si stěžuje, že stále nemůže obnovit výrobu ve svém závodu v blízkosti muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Podle společnosti je na vině překladiště munice, které zasáhne do bezpečnostní zóny závodu a které kvůli vyklízení skladů zbrojařských firem plánují zbudovat složky Integrovaného záchranného systému. Linka firmy Bochemie, která v areálu provádí recyklaci prošlého raketového paliva, stojí od loňského října, kdy ve Vrběticích vybuchl sklad plný munice. Firma škodu za zastavenou výrobu zatím vyčíslila na miliardu.

„Z bezpečného pásma, ve kterém se nachází náš recyklační závod, by se mělo administrativním rozhodnutím stát skladiště munice. Znamená to, že nebudeme moci další měsíce obnovit výrobu v naší recyklační továrně? To je pro nás nepředstavitelné,“ stěžuje si generální ředitel společnosti Bochemie Miloslav Vodička.

Linka pro recyklaci prošlého raketového paliva stojí od 16. října 2014, kdy Vrběticemi otřásla exploze jednoho z muničních skladů. Bochemie už škodu za propásnuté obchody vyčíslila na miliardu korun. Další peníze stojí firmu 19 zaměstnanců závodu, kteří jsou už čtyři měsíce doma. „Pobírají stoprocentní náhradu mzdy. Bochemie nemůže přepracovávat vlhčené raketové palivo ani exportovat chloristan amonný. Neplní dohody s partnery ze zemí NATO a je vystavena škodám z nerealizovaných obchodů, které se každým dnem zvyšují,“ varovala mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Teď se firma bojí, že jim odvoz zbylé munice z Vrbětic šanci na obnovení výroby ještě oddálí. „V případě, že u naší recyklační jednotky vznikne překladiště munice, nikdo nám neumožní vstoupit do našich výrobních prostorů a obnovit produkci. Budeme další týdny a měsíce v nucené odstávce a není jasné, kdo nám kdy vůbec bude schopen říci datum pro obnovení naší výroby,“ upozornil ředitel Vodička s tím, že firma se záměrem překladiště právě proto nesouhlasí.

Policie, která celému zásahu ve Vrběticích velí, má ale jiný důvod: podle ní leží závod Bochemie příliš blízko vybuchlým skladům a obnovení provozu by tak mohlo být nebezpečné. Ani s tímto Bochemie nesouhlasí. „Recyklační jednotka Bochemie není v perimetru žádného z výbuchů. Jsme pouze v areálu, ale nikoli v těsné blízkosti obou výbuchů,“ tvrdí naopak Kijonková.

Bohumínský výrobce chemických čistidel Bochemie zahájil zkušební provoz závodu ve Vrběticích na Zlínsku v červenci 2012. Výstavba závodu přišla zhruba na 100 milionů korun, 25 procent pokryly evropské dotace. Technologie na recyklaci prošlého paliva, která nahrazuje starý způsob likvidace spalováním, čeká na mezinárodní patent. Firma loni v prosinci uvedla, že utrpěla v souvislosti s výbuchy muničních skladů škodu za miliardu korun.