Nejvyšší polský soud rozhodne spor o proplacení operace v Česku

Ostrava – Sporem Poláka Josefa Berezy, který se jako první začal domáhat proplacení operace provedené v Česku, se bude zabývat nejvyšší polský soud. Bereza se odvolává na evropskou směrnici o přeshraniční zdravotní péči. Polská zdravotní pojišťovna ale odmítá zákrok uhradit. Polsko mezitím přijalo zákon, podle kterého operace provedené v zahraničí proplácí.

Josef Bereza podstoupil v roce 2013 operaci šedého zákalu na oční klinice v Českém Těšíně. S odvoláním na evropskou směrnici o přeshraniční zdravotní péči, která začala tehdy platit, požádal polskou zdravotní pojišťovnu o uhrazení nákladů. Ta ale odmítla s odůvodněním, že Polsko ještě nemá schválený zákon, který by proplácení zákroků v zahraničí upravoval. Nesmířil se s tím a jako první Polák se kvůli tomu začal soudit.

V prvním kole vyhrál, pojišťovna se ale odvolala. Krajský soudu v Krakově dnes rozhodl postoupit případ k nejvyššímu soudu. „Nevzdám to. Jsem přesvědčený, že můj nárok je oprávněný,“ řekl Bereza, který bydlí nedaleko Krakova. Pro operaci v Česku se rozhodl proto, že v Polsku by na stejný zákrok musel čekat tři roky. Poláků, kteří začali využívat české zdravotnictví, od té doby přibývá a někteří se rovněž soudí. Polsko také loni na podzim přijalo směrnici o podmínkách proplácení zákroků v zahraničí. Dosud o to požádalo asi 160 Poláků, z nichž drtivá většina využila česká zdravotnická zařízení. Zatím v třinácti případech týkajících se očních operací polská pojišťovna rozhodla náklady proplatit.

Poláci jezdí na hlavně na oční operace do Těšína nebo Karviné

Jednatel firmy, která má oční kliniky v Praze, Brně a v Českém Těšíně, potvrdil, že zájem Poláků o oční operace je velký a roste. „Především v Českém Těšíně zaznamenáváme velký zájem Poláků. Jsme tomu rádi,“ řekl Petr Kocián. Náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martínek z ČSSD uvedl, že Poláci mají největší zájem o oční a také ortopedické operace. Mnozí si platí zákroky sami. „Pro naše nemocnice je to jen přínosné. Máme dostatečné kapacity a kvalitní odborníky. A efekt je i finanční,“ uvedl Martínek. Doplnil, že polské pacienty evidují krajské nemocnice v Karviné a v Třinci. „Zatím nejde o závratná čísla, ale narůstají,“ řekl.

Laserová operace zákalu
Zdroj: ČT24/ČTK

Jak zjistila redaktorka Iva Piskalová, například výměna oční čočky přijde Poláka v Česku se vším všudy na 15 tisíc korun – 2,5 tisíce zlotých. Polská pojišťovna uhradí 2,2 tisíce. „Malou část si musí pacient doplatit, ale to by musel i v Polsku. Podstatný rozdíl je, že v Polsku by musel čekat roky, v Česku jen týdny. Navíc Poláci mají velkou důvěru v české zdravotnictví,“ řekla.

Česko přijalo směrnici o přehraniční zdravotní péči v dubnu 2014

Česká republika přijala zákony navazující na evropskou směrnici o přeshraniční zdravotní péči loni v dubnu. Občan má nárok na proplacení operací v zahraničí do výše úhrady doma. Pojišťovnu nemusí předem žádat o souhlas. Operaci si zaplatí a zpětně požádá o proplacení. „Zatím nemáme k dispozici souhrné počty lidí, kteří toho využili. V říjnu ale proběhne v celé republice sběr těchto dat pro Evropskou unii,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění Tom Philipp.