Trest za úhyn ovcí platí, mrtvá zvířata byla ale na farmě i dnes

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové zamítl odvolání farmáře Miloše Švece z Bělče nad Orlicí proti verdiktu hradeckého okresního soudu. Švec byl odsouzen k trestu 1,5 roku vězení podmíněně a k tříletému zákazu chovu ovcí. Podle spisu nezajistil ovcím veterinární pomoc, krmivo ani přístup k vodě, v důsledku toho uhynulo nejméně 14 ovcí. Jenže ve chvíli, kdy dnes předseda senátu vynášel pravomocný verdikt, ležely na farmě v Bělči nad Orlicí na Královéhradecku další uhynulé ovce - což přímo na místě zjistil štáb ČT.

Krajský soud zamítl odvolání proti rozsudku okresního soudu - trest platí

Farmář Miloš Švec se odvoláním domáhal zrušení původního rozsudku okresního soudu, ale neuspěl. Platí podmínka 1,5 roku a tříletý zákaz chovu ovcí. Zvířata na farmě v Bělči nad Orlicí hynula před dvěma roky hladem a nemocemi, protože se o ně zemědělec dobře nestaral. Státní zástupkyně Lenka Faltusová kosntatovala, že důvodem úhynu zvířat bylo jejich vyhladovění: „K týrání mělo docházet tím, že ovce neměly dostatek krmiva, neměly dostatek vody, neměly přístup k vodě,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Miloš Švec po dnešním soudním jednání - na dotaz redaktora ČT neragoval
Zdroj: ČT24

Redaktor ČT dnes u soudu žádal odsouzeného farmáře Miloše Švece o vyjádření, ten ale nic neřekl. 

Soud zkoumal pitevní protokoly 14 uhynulých ovcí. Ale připustil, že jich na farmě uhynulo mnohem víc, až 300, jak tvrdili svědkové.

Policie k případu uvedla, že farmář nezajistil ovcím krmení a napájení nejméně od začátku prosince 2012 do konce dubna 2013. Kriminalisté začali případ vyšetřovat na základě podnětu Krajské veterinární správy, kterou na špatný stav zvířat upozornili lidé ze sousedství. Podle některých svědků uhynuly na farmě až stovky ovcí plemene Suffolk.

Uhynulé ovce našel štáb ČT na farmě v Bělči i dnes, v den vyhlášení rozsudku

Štábr ČT chtěl na farmě v Bělči nad Orlicí dnes pořídit aktuální záběry. Náhle na místo přijel i Miloš Švec a štáb ČT vykázal z veřejné komunikace, která s pastvinami sousedí. Ale jen gesty - nemluvil. Na pastvině dnes znovu ležely uhynulé ovce. Štáb ČT tedy na místo zavolal policisty a veterináře.

Po příjezdu policie a veterinářů na místo se ukázalo, že utrpení zvířat na farmě pokračuje - na farmě Miloše Švece našli v den vynesení rozsudku nejméně další čtyři uhynulé kusy. Farmář má přitom od dnešního dne chov ovcí na tři roky pravomocně zakázaný. „Nezbývá než říci, že se tím obžalovaný musí řídit,“ uvedl Ludvík Novotný, advokát, obhájce Miloše Švece.

David Číp, ochránce zvířat k případu z Bělče nad Orlicí

„Pokud se kdokoli pustí do chovu jakéhokoli zvířete, měl by opravdu pečlivě zvážit, jestli má na to nejen čas, ale jestli má i dostatečnou dávku zodpovědnosti.“

Hradečtí veterináři odvezou uhynulé ovce na pitvu, aby zjistili příčinu úhynu. Do té doby vývoj případu komentovat nechtějí. 

Farmář z Bělče nad Orlicí týral zvířata (zdroj: ČT24)