Ohrožená ostravská slonička oslavila rok. Dostala koš ovoce a zeleniny

Ostrava – Sloní samička, která se loni narodila v ostravské zoologické zahradě, oslavila první narozeniny. Dostala k nim koš plný ovoce a zeleniny. I když zatím dobře prospívá, její život je v ohrožení. Protože nepila mateřské mléko, nebude mít dostatečně vyvinutou imunitu, která by ji chránila před vážnými infekčními chorobami. Kvůli tomuto riziku zatím oficiálně zůstává bez jména.

Když se sloní samička před 365 dny narodila, vážila sto kilogramů. Přes veškerou snahu ošetřovatelů a zoologů odmítala pít mateřské mléko. Díky jejich obětavé péči a kvalitní mléčné náhražce přežila. Zatím se vyvíjí jako zdravé slůně, za rok přibrala pětinásobek, váží už bezmála půl tuny. „Její stav je relativně stabilizovaný, je vitální a kontaktuje se s ostatními členy sloního stáda,“ řekla mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Kalousková.

Ošetřovatelé ji krmí šestkrát denně každé tři hodiny. Denně vypije až 25 litrů mléčné náhražky. Dnes jí k tomu přibyl koš vitamínů. „Budeme jí ovoce a zeleninu přidávat do krmných dávek, aby měla také odměnu za ten rok života,“ řekl ošetřovatel slonů Pavel Zvolánek.

Slůně je odvážné a dovoluje si na starší

Když se slůně zrovna nekrmí, za příznivého počasí si s ostatními slony pravidelně užívá dvě hodiny ve venkovním výběhu. Oproti tříleté Rashmi na ostatní slony více doráží a chce si s nimi hrát. „Její matka Vishes ji bere jako své mládě, ale ta vazba není až tak pevná. Je to vidět i na tom, že je mnohem drzejší a odvážnější než Rashmi. Dovoluje si k ostatním mnohem více,“ popisoval Zvolánek.

K rituálům ve sloninci patří také pedikúra a sprchování. To má roční samička obzvláště v oblibě. Přes zdánlivě idylický vývoj jsou ošetřovatelé a zoologové připraveni, že může prakticky kdykoliv přijít zvrat. Na rozdíl od ostatních slonů krmených matčiným mlékem je mnohem více ohrožena vážnými nemocemi jako je sloní herpes, na který umírá osmdesát procent slonů žijících v lidské péči. „K překonání kritického období by mohlo dojít, až když odchová mládě. To může být nejdříve v sedmi letech,“ uvedla Kalousková.

Ostravské slůně se dožilo roku (zdroj: ČT24)

Tato samička je třetím mládětem slona indického, které se v posledních letech v ostravské zoologické zahradě narodilo. Jedno zemřelo na sepsi. Žádná jiná zahrada není v chovu indických slonů tak úspěšná.

Česká televize Ostrava koncem minulého roku natočila pro publicistický cyklus Nedej se o ostravských slonech dokument s názvem Slonička. Podívejte se!

Nedej se (zdroj: ČT24)