Nebezpečná munice z Bořího lesa by mohla začít mizet na podzim

Praha/Břeclavsko – Už na podzim by se do Bořího lesa na Břeclavsku měli vrátit odborníci, kteří budou pokračovat v likvidaci nebezpečné munice. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) o tom dnes informoval vládu. Vyčistění zhruba 500 hektarů lesa vyjde odhadem na 50 milionů korun. V oblasti byla za druhé světové války německá továrna na výrobu munice, která byla zničena a nevybuchlá munice se po explozi rozletěla po okolí.

„Plánujeme prostřednictvím Lesů České republiky vypsat výběrové řízení a na podzim tohoto roku by mohla sanace znovu začít,“ potvrdil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) informaci, že by se mělo znovu začít s čištěním lokality Boří les na Břeclavsku, která je zamořená municí. Práci dostanou na starost soukromé firmy. „Ministerstvo vnitra ani armáda dnes nemají volné kapacity, abychom mohli čištění provádět vlastními silami,“ dodal ministr s tím, že čištění pravděpodobně potrvá osm až deset let.

„Každý si musí uvědomit, že je to obrovské území a je zřejmé, že odminování není otázkou týdnů, ale let. Pro mě je naprosto zásadní informace, že proces čištění začne. My už těch pár let vydržíme a těšíme se, tomu bude konec,“ reagoval na Jurečkova slova starosta blízké Břeclavi Pavel Dominik (nez.)

Boří les by měl být vyčištěn od munice (zdroj: ČT24)
UDÁLOSTI: Boří les bude vyčištěn do deseti let (zdroj: ČT24)

.Tisíce kusů munice

V Bořím lese zřídili Němci za druhé světové války továrnu Muna, v níž vyráběli granáty a bomby pro wehrmacht. Oblast osvobodila v dubnu 1945 Rudá armáda, která továrnu vyhodila do povětří. Výbuch rozházel munici po celém okolí, zamořený je prostor zhruba 750 hektarů. V minulosti se podařilo vyčistit 250 z nich, dalších 500 hektarů čištění teprve čeká.

„Území bylo do roku 1989 součástí hraničního pásma, takže lidé sem neměli volný přístup. To se změnilo a město vnímá situaci jako kritickou,“ potvrdil starosta Dominik. Volně přístupný les se stal nebezpečným. Dosud v něm zemřelo po nálezu munice pět lidí, poslední obětí byl v roce 1990 čtrnáctiletý chlapec.

V lokalitě jsou zřejmě tisíce kusů staré munice. Od konce války jí většina zůstala funkční, což se ale nedá říct o jejích bezpečnostních prvcích. „Stářím se stav munice nezlepšuje. Pokud by někdo munici našel, měl by neprodleně volat linku 158,“ apeloval na případné nálezce policejní pyrotechnik Bohuslav Kuda.