Hvězdička, která nezáří. Nový park v Brně se mnohým nelíbí

Brno - Měla to být cesta z ghetta. Místo, kde lidé a hlavně mládež ze sociálně vyloučené lokality mohou trávit volný čas. Park Hvězdička, který nechal brněnský magistrát zbudovat v opuštěném vnitrobloku ulic Hvězdová, Francouzská, Stará a Bratislavská, nabízí nízkoprahový klub i hřiště a sportoviště. Podle mnohých se ale projekt příliš nepovedl.

„Místo toho, aby se prostor otvíral, staví se tu další ploty, což mi v této čtvrti přijde nesmyslné. Když se na to podívám, tak mi to evokuje Čunkův Vsetín a vystěhovávání Romů za město. Rozhodně to nepřispívá ke zkrášlení okolí,“ zhodnotil nový park při brněnské ulici Hvězdová jeden z obyvatel tamní čtvrti Jakub Zika.

Park Hvězdička spolu s nízkoprahovým centrem vzbuzuje rozpaky u řady místních. Na park se těšili a vizualizace na internetu se jim líbily. Šlo ale jen o jeden z návrhů. Úředníci nakonec vybrali jiný a výsledná podoba nízkoprahového centra tak se zveřejněnými vizualizacemi nemá téměř nic společného.

Místním tak vadí hlavně to, že k projektu nenašli dostatek informací a neměli možnost ho nijak ovlivnit. „Třeba tahle velikánská krabice asi není úplně to, co bych tady očekával, už vzhledem k původní vizualizaci,“ poukázal další z místních Jakub Macek na betonovou budovu nízkoprahového klubu.

Bez komentáře: Brněnský park Hvězdička (zdroj: ČT24)

Odborníkům zase přijde stavba nízkoprahového centra uprostřed parku nelogická. „Dům je postavený ve vnitrobloku tam, kde by logicky byl lepší park, takže princip je prohozený. To mi nepřijde jako šťastné řešení,“ komentoval pedagog z Fakulty architektury VUT David Mikulášek.

Město se brání – jen uvedlo v život vítězný projekt. „Pakliže se ten projekt vysoutěžil, tak přesně podle něj město zadalo veřejnou soutěž na jeho zhotovení,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára. Celkem stál park i centrum 43 milionů korun, většinu zaplatila Evropská unie.