Hřensko bude brzy v bezpečí před balvany - začala stavba bariér

V Česku se začal stavět nejdelší záchytný plot. Bude dlouhý tři kilometry a má ochránit Hřensko před padajícími kameny. Ty ohrožují obyvatele i projíždějící řidiče. Pro dělníky je práce na jeho stavbě mimořádně náročná. Většinu dne se pohybují čtyřicet metrů nad zemí.

V Hřensku začala stavba nejdelšího záchytného plotu v ČR (zdroj: ČT24)

Správci Národního parku České Švýcarsko se rozhodli, že nebudou skály, které hrozí zřícením, jen zpevňovat, ale také budou bránit následkům jejich rozpadání. Bariéry by měly zadržet až desetitunové skalní bloky. „Je to kombinace mezi nejlepší ochranou a nejnižší cenou,“ říká o bezpečnostním opatření geolog Jakub Šafránek.

Pro místní investice znamená obrovskou úlevou. „Od druhé světové války tady plošná údržba skal vůbec neexistovala,“ stěžuje si Stanislav Křížek. Obyvatelé Hřenska májí s padajícími kameny dlouhodobý problém. Tři roky ležela skála i na hlavním tahu do Německa. Majitel lesa a silničáři se hádali, kdo ji má uklidit. „Když nenastane nějaké extrémní zřícení, mělo by to vydržet několik lidských generací,“ zdůraznil Tomáš Salov z vedení parku, že podobným potížím by se Hřensko díky bariérám propříště mohlo vyhnout.

Tříkilometrová zábrana bude Národní park České Švýcarsko stát 130 miliónů. Podle lidí z obce je to méně, než kolik zatím stály všechny jednorázové záchranné akce. Stavba skončí v druhé polovině roku. Ovšem jen na jedné straně Hřenska. Les na druhé straně totiž patří jinému majiteli.

UD - 1. 2. 2015
Zdroj: ČT24/jak