Soukromé učiliště Baron School v Havířově kvůli dluhům skončilo

Havířov - Po 23 letech končí soukromé střední odborné učiliště Baron School v Havířově. Přes dvě stě studentů si dnes převzalo poslední pololetní vysvědčení. Škola, na kterou ministerstvo školství přispívalo ročně 800 tisíc korun, zavírá kvůli dluhům. Studenti přestupují do jiných škol v Havířově i v okolních městech, někteří mění obor. Učitelé, kteří nedostali tři měsíce zaplaceno, podali soudu návrh na insolvenční řízení.

S rozmístěním studentů do jiných škol pomáhá školský odbor krajského úřadu. „K dnešnímu dni se nám podařilo po dohodě s rodiči umístit všechny žáky na školy veřejného typu nebo soukromé,“ uvedl šéf krajského odboru školství Libor Lenčo.

Kuchaře a číšníky přijme škola Dakol

Například polovinu studentů oboru kuchař-číšník je schopna přijmout soukromá střední škola Dakol v Havířově-Šumbarku. „Evidujeme zatím celkem 78 žádostí o přestup. Někteří žáci jsou však nemocní a teprve se rozhodnou,“ řekl ředitel Dakolu Vladimír Kolder. Ostatní vybírají mezi školami, které se nabízí v Ostravě, Karviné nebo Českém Těšíně. Například cukráři nemají v Havířově alternativu. Ti, kteří nebudou chtít dojíždět do Karviné, budou muset změnit obor. „Místo cukrářky se budu učit zdravotní ošetřovatelkou,“ rozhodla se jedna ze studentek.

Majitelem a ředitelem Baron School je bývalý předseda dozorčí rady zkrachovalé Moravia Banky Jiří Baron, kterému hrozilo za její tunelování mnohaleté vězení. Soudní proces předčasně ukončila amnestie Václava Klause. Škole se dlouho dařilo a mezi studenty byla oblíbená. Loni v dubnu se ale naplno projevily finanční potíže zřizovatele. Vlastník budovy vyměnil ve škole zámky a dovnitř pustil jen exekutory. Důvodem byl dluh na nájemném a energiích za téměř dva roky, který vyčíslil na čtyři miliony. Od té doby žili studenti i učitelé v nejistotě. Od září se škola přesunula do náhradních prostor, které radnice majiteli pronajala za symbolickou korunu. Ani to však školu nezachránilo.

Jiří Baron
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Majitel Jiří Baron krach školy nekomentoval

Zatímco studenti mají možnost přestoupit jinam, učitelé jsou v horší situaci. Už tři měsíce nedostali výplatu a někteří nevědí, co budou dělat. Několik jich nastoupí ve střední škole Dakol tak jako jejich studenti. „Zatím nevím, jakou práci budu dělat, ale doufám, že jako ekonom nějakou najdu,“ uvedla například učitelka Milena Petrášová.

Pedagogové také podali u soudu návrh na vyhlášení úpadku. Už nyní mohou požadovat dlužné peníze po úřadu práce. Ministerstvo školství v příštích týdnech rozhodne, jestli Baron School vyškrtne z rejstříku škol. Ministr školství uvedl, že ministerstvo už dostalo návrh na vyřazení této školy. „To, co majitel dělal, je nepřípustné. Netýká se to jen okolností uzavření školy, ale také výuky,“ řekl Marcel Chládek z ČSSD a dodal, že školní inspektoři shledali závažné nedostatky. Jiří Baron dnes odmítl situaci komentovat.

Baron School v Havířově končí