Desetiletá dívka z Olomouce napsala dobrodružnou knížku

Olomouc - Desetiletá Kateřina Aujeská z Olomouce napsala padesátistránkovou knížku pro děti. Příběh nazvaný Dobrodružství na ostrově ilustroval její o tři roky starší bratr. Na knižních pultech je novinka pro děti od konce minulého roku.

S psaním začala Kateřina Aujeská před dvěma roky. Hlavní hrdinové jejího příběhu uvíznou v žaludku mořské nestvůry a prožívají mnohá další dobrodružství. Psala hlavně po večerech a doma našla pochopení. „Pořád jsem si hrála s takovými dvěma postavičkami a říkala jsem si, že bych o tom mohla něco napsat. Nikdy bych ale nečekala, že se to skutečně vydá. Když se to stalo, byla jsem šťastná,“ říká malá autorka, která se už pustila do psaní další knihy - dívčího románu.

Rodiče byli nadšení, ale zprvu také opatrní. „Nejdříve jsme si její psaní dali posoudit, jestli je tam nějaká myšlenka, jestli by se knížka mohla líbit. Nám se líbila, ale nechtěli jsme být nekritičtí rodiče,“ vysvětluje otec René Aujeský, který našel i vydavatele. Když přišla řeč na obrázky, Kateřina o ně poprosila svého bratra Marka. A ten se pustil do práce. „Kreslil jsem to tak, aby se to líbilo mladším dětem. Je to hodně barevné, hrdinové mají větší oči,“ říká Marek Aujeský.

Desetileté dítě napsalo knihu pro děti (zdroj: ČT24)

Podle psychologa Jana Šmahaje je správné a důležité, aby rodiče vlohy svých dětí podporovali, protože jinak by v nich mohly zhasnout. Rodina Aujeských je napjatá, jak se bude knížka prodávat. „Mohu říct, že zájem o ni je. Obhlížejí ji hlavně malé slečny. Je pro čtenáře kolem osmi až deseti let,“ řekla vedoucí olomouckého knihkupectví Marcela Hofírková.