Kvůli stavebním předpisům žádají demonstranti rezignaci Šlechtové

Praha – Před pražským magistrátem se sešlo asi 250 demonstrantů z řad architektů, stavebníků, projektantů i studentů na podporu pražských stavebních předpisů. Žádají rezignaci ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, ředitele jejího odboru poradců Lukasze Krynského a ředitelky odboru stavebního řádu Marcely Pavlové. MMR totiž před několika dny pozastavilo platnost předpisů, které začaly platit na podzim. Demonstranti hlavnímu městu radí, aby pozastavení ministerstvem odmítlo – pak by rozhodoval Ústavní soud.

Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu. Ještě předtím, než v říjnu vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu. Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí. Naopak architekti a developeři změnu přivítali.   

Před několika dny pak ministerstvo pro místní rozvoj platnost předpisů pozastavilo. Podle úřadu byly vyhlášeny v rozporu se zákonem, protože chybí povinná notifikace pro Evropskou komisi. „Za ty tři pracovní dny už známe případy, že se musí předělávat projekty. Začíná být zřejmé, že dojde i k finančním ztrátám,“ řekl jeden z organizátorů, architekt Josef Smutný.  

Architekt a spoluorganizátor protestu Jan Stáhala

„Za tím předpisem stojíme jako architekti a odborná veřejnost a máme pocit, že politici tady rozhodují o něčem, čemu nerozumí. Roky se na tom pracovalo, je to opravdu skvěle připravený dokument.“

Stavební předpisy se dnes staly i tématem interpelací občanů na primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) a jejího náměstka Matěje Stropnického (SZ). „Rada se snaží napravit škody, které způsobila předchozí rada vedená primátorem Hudečkem. V této věci je MMR nadřízeným orgánem, nedá se nic dělat,“ odpověděla v jedné z interpelací Krnáčová, na další slíbila odpovědět písemně. O věc se podle ní stará Stropnický, ale potřebuje na svou práci čas. Odpovědi primátorky ale občany neuspokojily, vyslechla si i pískot.  

Radní Stropnický: Demonstrovat by se mělo před ministerstvem (zdroj: ČT24)

Podle pořadatelů shromáždění by magistrát měl odmítnout zrušení předpisů ze strany MMR a vrátit předpisy v platnost. Ministerstvo by pak muselo požádat o rozhodnutí Ústavní soud. Městská rada už před Vánoci přijala usnesení, že se bude proti zrušení předpisů bránit právní cestou. „Jsem přesvědčen o tom, že pražské stavební předpisy se obhájí a že pokud by město tímhle způsobem postupovalo, tak že má velkou šanci u Ústavního soudu uspět,“ domnívá se architekt Jiří Plos.

Stropnický prý zadal dvě právní analýzy toho, co současný stav znamená a co by hlavní město mělo dělat dál. „Zítra k tomu máme dopoledne poradu a v úterý by měla rada doufám rozhodnout,“ dodává Stropnický. Novelu stavebních předpisů prý předloží na příští nebo přespříští zasedání rady. Samotná příprava, připomínkování a notifikace novely Evropskou komisí, kterou žádá ministerstvo, však bude podle Stropnického trvat zhruba půl roku od rozhodnutí rady.

Po zrušení pražských stavebních předpisů teď v metropoli platí obecné stavební předpisy po celou republiku. Podle odborníků ale nejsou pro použití na pražskou aglomeraci vhodné. „Dokumentace, které byly připraveny podle pražských stavebních předpisů, jsou pravděpodobně na vyhození, určitě bude nejasnost na stavebních úřadech, jak pracovat s celostátními předpisy. Pražské stavební předpisy jsou moderní materiál, který především směřuje ke kvalitě veřejného prostoru. Není to primárně technický předpis, ale něco, co chce budovat normální město,“ uvedl proděkan Fakulty architektury ČVUT Petr Hlaváček.