Kudlanka vystavila stopku obchodnímu centru

Tišnov – Stavbu obchodního centra v Tišnově zastavil brněnský krajský soud. Stavební úřad podle něj totiž nezohlednil, že v lokalitě žije chráněná kudlanka nábožná. Uspěli tak obyvatelé okolních domů, kteří proti stavbě na území bývalé pily protestovali. Investor teď bude muset počkat, až se kudlanky na jaře znovu probudí, a provést nový průzkum.

Kudlanka nábožná je nejen postrachem hmyzí říše, ale už i developerů, kterým zarazila stavbu v Tišnově. Na území bývalé pily tam má vyrůst několikapatrové obchodní centrum, školicí středisko a parkovací dům. Stavba vadila hlavně některým lidem z okolí. „Lokalita, kde měl tento obrovský objekt vzniknout, je umístěná mezi dvě lokality nízkopodlažních rodinných domů. Stavba by tam působila hrozně nepřirozeně,“ popsal námitky místních předseda tamního občanského sdružení Jiří Blaha.

O žalobě na stavbu obchodního centra hovoří Jiří Blaha (zdroj: ČT24)

Lidé se báli zhoršení kvality bydlení i toho, že supermarket z města vytlačí malé obchody. Jiří Blaha proto se sousedy podal žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Ten většinu jejich námitek zamítl. Přesto ale stavbu zastavil - kvůli výskytu chráněného hmyzu. „V průběhu územního řízení byl proveden biologický průzkum, avšak v období vegetačního klidu. Krajský soud má za to, že stavební úřad nezískal úplné podklady pro vydání územního rozhodnutí,“ vysvětlila mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová. „Občanské sdružení, které máme, nemůže podle soudu zasahovat do věcí, ke kterým mu nepřísluší se vyjadřovat. My máme jinou šanci – starat se o živočichy a životní prostředí,“ dodal Blaha.

Investor, firma Embra, musí na místě znovu provést průzkum, až se kudlanky probudí. Budoucnost stavby je tak zatím nejistá, další postup firma komentovat nechtěla.

Křečky z Hulína čeká stěhování

Kudlanka není jediným zvířetem, které dokázalo zastavit bagry. Například nedávno fauna bodovala na Zlínsku, kde má mezi Hulínem a Fryštákem vyrůst další úsek rychlostní silnice R49. Cesta má v budoucnu protnout Zlínský kraj a propojit Česko a Slovensko. Proti silničářům se postavili ekologové, kteří jako svůj trumf vytáhli křečka polního.

I na Zlínsku nechají chráněného hlodavce dokončit jeho zimní spánek. Až se na jaře probudí, musí specializovaná firma křečky pochytat a přesídlit je na jiné, vhodnější místo. Zatím se stěhuje do téměř prázdné Průmyslové zóny v Holešově. Až bude R49 dostavěna, paradoxně se čeká, že se díky tomu podaří holešovskou zónu naplnit. Křečky by tak čekalo další stěhování. To už se ale nejspíš dotkne až dalších generací křeččí rodiny.