V Praze přibude pravidelných spojů s nízkopodlažními tramvajemi

Praha - Na tramvajových linkách v Praze vzroste počet spojů, které budou zajišťovat výhradně nízkopodlažní tramvaje. Nyní jsou takzvané garantované spoje na linkách číslo 1, 2, 3, 15 a 24. Od soboty začnou jezdit nízkopodlažní tramvaje pravidelně na linkách číslo 8, 19 a 26, a od pondělí také na lince číslo 10, informoval Dopravní podnik hlavního města Prahy.

„Zavedením nových spojů na těchto linkách reagujeme na přání a potřeby cestujících. Do budoucna plánujeme tuto službu rozšiřovat i na dalších linkách,“ uvedl Jan Svoboda z podniku.

První pravidelné spoje zajišťované nízkopodlažními tramvajemi zavedl podnik na některých linkách letos na jaře, a to na číslech 3 a 24. Potom k nim přibyly i linky 9 a 26, na nich však podnik záruku po několika týdnech zrušil. Následně je začal znovu zavádět. Nízkopodlažní autobusy jezdí v metropoli v pravidelných časech již několik let.

Takzvané garantované spoje jsou v jízdním řádu označeny symbolem invalidního vozíku. Lidé by měli mít záruku, že v tu dobu skutečně přijede nízkopodlažní tramvaj nebo autobus. Stejnou značkou jsou označena i vozidla.