Vedení Rakovníku bude dále jednat o pozemcích na obchvat

Rakovník - Vedení Rakovníku se do konce roku setká s Lubomírem Lippertem, jehož pozemky potřebuje město získat pro plánovanou stavbu obchvatu. Tříčlenné jednací skupině z komise pro jeho výstavbu se již podařilo dohodnout podmínky směny. Vedení města si chce na schůzce s Lippertem vyjasnit rozdílně interpretované postoje k této směně. Novinářům to dnes sdělil rakovnický starosta Zdeněk Nejdl (ODS).

Opoziční ČSSD v Rakovníku obvinila vedení města z toho, že špatnou komunikací s majitelem pozemků brání jejich výkupu. Starostovi opozice vyčítá, že výstavbu obchvatu přímo ohrožuje. Vedení města má z minulosti s Lippertem různé spory.

„V žádném případě se k výstavbě obchvatu nestavíme negativně, ale obchvat není věc, o které se dá rozhodnout ze dne na den,“ řekl dnes ČTK Nejdl s tím, že odbor správy majetku zpracuje text dohody o výkupu pozemků a předloží ho ke schválení městské radě. Město již podle starosty vypsalo výběrové řízení na dodavatele dokumentace pro stavební povolení na trasu B3 obchvatu.

Vedení města vede s Lippertem spor například kvůli poplatku za reklamy na jeho pozemku. Lippert má uhradit poplatky za poslední dva roky, protože podle nového geometrického měření je jedna strana reklam posunuta o 18 centimetrů do pozemku ve vlastnictví města. Po Lippertovi žádá zhruba 150.000 korun. Hranice jeho pozemku přitom byla určena v roce 1991 podle geometrického plánu zadaného městem. Lippert považuje jednání města za neseriózní.

Mezi městem i Lippertem kvůli obchvatu panuje napětí vyvolané protikladnými tvrzeními v místním tisku. Do celé záležitosti se vložila také oblastní rada ODS, která vedení města vyzvala, aby jeho zástupci dohodu vedoucí k výstavbě obchvatu podpořili.

Předběžná dohoda o směně pozemků uzavřená mezi Lippertem a zástupci komise pro obchvat přepokládá, že se pozemky budou pouze směňovat v poměru jedna ku jedné, nikoliv prodávat.

Vybudování obchvatu je podle dotazníkového průzkumu prioritou rozvoje sedmnáctitisícového města pro většinu ze zhruba 500 oslovených obyvatel, zástupců podnikatelské sféry, neziskových subjektů, úřadů a institucí v Rakovníku. Obchvat za odhadovaných zhruba 650 milionů korun se podle Nejdla bude stavět po etapách. Až 80 procent z nákladů by mohla uhradit dotace z evropských fondů.