Hradec Králové musí zaplatit státu 9,5 mil. Kč za podnik pekáren

Hradec Králové - Radnice v Hradci Králové musí státu zaplatit 9,5 milionu korun za státní podnik Pekárny a cukrárny Hradec Králové, který počátkem 90. let založilo. Město nemělo nárok nechat si majetek podniku, který později skončil v likvidaci. Po 11 letech soudních pří o tom rozhodl hradecký krajský soud. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v regionální příloze.

Kauza má počátek v roce 1991, kdy tehdejší Městský národní výbor v Hradci Králové založil státní podnik, který vznikl transformací většího podniku Pekárny a cukrárny. Ten byl částečně privatizován, část získali restituenti a zbytek se přetvořil na státní podnik Pekárny a cukrárny Hradec Králové.

Později šel státní podnik do likvidace a vedení města usoudilo, že si jako jeho zakladatel může ponechat, co z něj zbylo. „Stát však byl proti a od roku 1996 se vlekl soudní spor,“ řekl mluvčí radnice Václav Svoboda.

Ještě letos by mělo hradecké zastupitelstvo schválit změnu rozpočtu a peníze uvolnit. Objem příjmů a výdajů rozpočtu Hradce Králové se ročně pohybuje kolem dvou miliard korun.