MfD: Pardubice zatím pasáž v centru neprodají

Pardubice - Pardubice zatím neprodají architektonicky cennou pasáž na třídě Míru. Zastupitelé rozhodli, že Městský rozvojový fond, kterému budova patří, musí ještě dopracovat plán prodeje. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.

„Musíme ještě zvážit, jak se s nezbytnou opravou pasáže vyrovnat. Jestli je vůbec nutné dům prodávat. Důležité také je, aby na případný prodej budovy mělo dohled i město a nejenom fond. Zdá se mi, že lidé z Městského rozvojového fondu s prodejem zbytečně spěchali,“ řekl zastupitel za Sdružení pro Pardubice Miroslav Petráň, který úspěšně předložil pozměňovací návrh na prodej chátrající budovy. Naopak předseda představenstva fondu Milan Tichý argumentoval pro rychlý prodej pasáže. „Do opravy pasáže je nutné investovat 240 milionů korun a ty prostě nemáme. Navíc se nám přihlásil zájemce, který nám za dům nabízí 130 milionů. Jako dobrý hospodář navrhuji pasáž prodat,“ uvedl Tichý.

Pasáž ve 20. letech minulého století navrhl architekt Ladislav Machoň, nyní jsou v objektu rozbitá okna, hnijící podlahy, padající omítka a zatéká do něj voda.

Město zvažuje možnost, že by spolu s pasáží nabídlo k prodeji i vedlejší budovu číslo 450 a navazující nově postavený dům číslo 90, jehož cena je podle znaleckého posudku asi 80 milionů korun. Za celek by byl zájemce, jímž je údajně společnost Eube, ochoten zaplatit 200 milionů korun. Návratnost investice do oprav pasáže odhaduje radnice na 38 let. Podle Tichého by utržené peníze město mohlo využít zčásti na rekonstrukci plaveckého bazénu, zčásti na výstavbu nových bytů.