V Hradci Králové se začalo vařit Eliščino královské pivo

Hradec Králové - Milovníci zlatavého moku mají ode dneška možnost ochutnat další novou značku na českém pivním trhu. Pivovarník Milan Rambousek začal v Hradci Králové vařit speciální Eliščino královské pivo s přídavkem kaštanového medu. Minipivovar stojí ve vestibulu budovy nového krajského úřadu, který vznikl přestavbou bývalého hradeckého pivovaru.

„Kapacita minipivovaru činí 480 až 500 litrů za měsíc až šest týdnů. Je tedy velmi malá a zřejmě se tak zdaleka nedostane na všechny zájemce,“ řekl Rambousek. Pivo nese jméno podle Elišky Rejčky, která byla manželkou krále Václava II. a Hradec Králové jí patřil.

Minipivovar stojí v místnosti o rozměru pouhých 14 metrů čtverečných. To z něj podle Rambouska dělá nejmenší komerční pivovar v Česku. Raritou je podle pivovarníka i umístění pivovaru na úřadu. Stěny pivovaru jsou přitom prosklené, takže vlastní výrobu mohou sledovat i návštěvníci hejtmanství.

Vedle světlé dvanáctky bude Rambousek s příchutí kaštanového medu vyrábět i třináctku. Dalšími hlavími pivy jeho sortimentu mají být klasická tmavá patnáctka a šestnáctka. Rambousek přitom nevyloučil, že občas také uvaří pivo s příchutí dýně či fíků.

Původní hradecký pivovar, který byl známý značkou Lev, přestal vařit pivo v roce 1999 a od té doby chátral. Tradici vaření piva v metropoli kraje Rambousek udržoval ve svém minipivovaru na Velkém náměstí, který nyní zrušil. Přestavba areálu na sídlo kraje začala v dubnu 2005 a skončila letos v říjnu. Úředníci se do nového sídla přestěhovali na přelomu listopadu a prosince.

Rambouskův minipivovar není jediným v hradeckém kraji. Jeden z prvních minipivovarů v regionu vznikl v polovině 90. let v Bělči nad Orlicí u Hradce Králové. Další minipivovary jsou například ve Vrchlabí na Trutnovsku a Dětenicích a Miletíně na Jičínsku.

Celkem v Česku funguje zhruba 60 minipivovarů a pomalu jich přibývá. Jedním z posledních přírůstků bylo říjnové otevření minipivovaru ve Stříbře na Tachovsku. Mezi konzumenty si minipivovary oblibu získávají produkcí speciálních piv, chuťově odlišných od masové produkce velkých pivovarů.