Hradec Králové - Milovníci zlatavého moku mají ode dneška možnost ochutnat další novou značku na českém pivním trhu. Pivovarník Milan Rambousek začal v Hradci Králové vařit speciální Eliščino královské pivo s přídavkem kaštanového medu. Minipivovar stojí ve vestibulu budovy nového krajského úřadu, který vznikl přestavbou bývalého hradeckého pivovaru.
V Hradci Králové se začalo vařit Eliščino královské pivo
„Kapacita minipivovaru činí 480 až 500 litrů za měsíc až šest týdnů. Je tedy velmi malá a zřejmě se tak zdaleka nedostane na všechny zájemce,“ řekl Rambousek. Pivo nese jméno podle Elišky Rejčky, která byla manželkou krále Václava II. a Hradec Králové jí patřil.
Minipivovar stojí v místnosti o rozměru pouhých 14 metrů čtverečných. To z něj podle Rambouska dělá nejmenší komerční pivovar v Česku. Raritou je podle pivovarníka i umístění pivovaru na úřadu. Stěny pivovaru jsou přitom prosklené, takže vlastní výrobu mohou sledovat i návštěvníci hejtmanství.
Vedle světlé dvanáctky bude Rambousek s příchutí kaštanového medu vyrábět i třináctku. Dalšími hlavími pivy jeho sortimentu mají být klasická tmavá patnáctka a šestnáctka. Rambousek přitom nevyloučil, že občas také uvaří pivo s příchutí dýně či fíků.
Původní hradecký pivovar, který byl známý značkou Lev, přestal vařit pivo v roce 1999 a od té doby chátral. Tradici vaření piva v metropoli kraje Rambousek udržoval ve svém minipivovaru na Velkém náměstí, který nyní zrušil. Přestavba areálu na sídlo kraje začala v dubnu 2005 a skončila letos v říjnu. Úředníci se do nového sídla přestěhovali na přelomu listopadu a prosince.
Rambouskův minipivovar není jediným v hradeckém kraji. Jeden z prvních minipivovarů v regionu vznikl v polovině 90. let v Bělči nad Orlicí u Hradce Králové. Další minipivovary jsou například ve Vrchlabí na Trutnovsku a Dětenicích a Miletíně na Jičínsku.
Celkem v Česku funguje zhruba 60 minipivovarů a pomalu jich přibývá. Jedním z posledních přírůstků bylo říjnové otevření minipivovaru ve Stříbře na Tachovsku. Mezi konzumenty si minipivovary oblibu získávají produkcí speciálních piv, chuťově odlišných od masové produkce velkých pivovarů.