Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi nemá jasnou budoucnost

Chrudim - Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi žije i po dlouhých měsících vyjednávání s ministerstvem kultury v nejistotě. Budova, ve které sídlí, je totiž nevyhovující. Nevyjasněná je také budoucnost muzea. Budovu, ve které sídlí, bude nutné zrekonstruovat. Nejsou peníze a kde je vzít, neví ani město, ani ministerstvo kultury, které je zřizovatelem muzea.

Nejistota. Asi nečastěji skloňované slovo v souvislosti s fungováním chrudimského Muzea loutkářských kultur. Budovu, ve které sídlí, bude nutné zrekonstruovat. Ovšem kde vzít peníze neví ani město, ani zřizovatel muzea. Tedy ministerstvo kultury.

Ředitelka Muzea loutkářských kultur Chrudim Alena Exnerová přibližuje problém: „Již několik let máme problém s fasádou objektu z jižní strany. Dělá to ostudu.“ A to není vše. Před několika měsíci dokonce hrozilo, že pokud muzeum nepřevezme kraj, bude přestěhováno jinam. Právě kvůli nedostatku peněz. První náměstek ministra kultury František Mikeš sděluje: „Nejhorší možností je, že se expozice zachová v ucelené formě někde jinde a stane se součástí muzejního fondu Národního muzea.“ Ředitelka Alena Exnerová dodává: „Představit si to nedokážu už proto, že v Chrudimi se prostory našly z důvodu, že je tady velká loutkářská tradice.“

A tak období nejistoty pokračuje. Místostarosta Chrudimi Pavel Kobetič je rozpačitý: „Nemáme žádné oficiální stanovisko ministerstva kultury.“ Právě zástupci ministerstva kultury měli o celé problematice jednat tady v Chrudimi 10. prosince. Ovšem tato schůzka byla odložena na neurčito.