Čeští a němečtí policisté budou společně hlídat Labe

Hřensko (Děčínsko) - Čeští a němečtí policisté dnes společně začali hlídat tok řeky Labe. Používat budou motorový člun, na kterém českou a saskou vlajku vztyčili český ministr vnitra Ivan Langer a jeho saský kolega Albrecht Butollo. Člun, který se jmenuje Europa, stál zhruba 22 milionů korun. Peníze na něj policisté dostali z Bruselu.

Podle Langera spolu se vstupem Česka do schengenského prostoru prohloubí jedna z lidských svobod, kterou je pohyb osob. Zároveň je podle něho třeba zajistit lidem bezpečnost, která se nesmí zhoršit. Oba ministři tvrdí, že bezpečnost lidí se po otevření hranic naopak zvýší. Společné německo-české hlídky slouží na hranicích a v jejich okolí již několik let. Jejich počet se má ještě zvýšit. Oba ministři slíbili, že policisté, kteří v současnosti stráží společnou hranici, se jen stáhnou do vnitrozemí a budou svoji práci dělat zde.

Jednou ze společných projektů je i smíšená vodní hlídka, která bude zajíždět až do hlubokého vnitrozemí, na české straně i k Roudnici nad Labem. Langer dnes uvedl, že na člunu budou čtyři policisté, vždy dva z každého státu. Čeští policisté mají kontrolovat české lodě, němečtí zase německá plavidla. Policisté budou hlídat i břehy řeky. Třeba v místech, kde Labe protéká národním parkem České Švýcarsko, budou dohlížet na to, zda někdo neničí přírodu.