Mostecké radnici hrozí padesátimilionová pokuta

Most – Školáci v Mostě mohou jezdit v tramvajích a autobusech zadarmo. Stačí, když si jednou za měsíc nechají bezplatně dobít čipovou kartu. České obchodní inspekci se to ale nelíbí a chce prošetřit, zda tím město nediskriminuje ostatní obyvatele. V případě porušení zákona by pak radnici hrozila pokuta až padesát milionů korun.

„Jsem docela pyšný, že jsme zavedli bezplatnou přepravu školáků,“ uvedl primátor Mostu Vlastimil Vozka (Mostečané Mostu). Podle něj je to priorita, o kterou žádali sami občané. Bezplatné cestování má školákům umožnit návštěvy kroužků a dalších aktivit.

Zastupitel města Václav Hofman (ODS) si ale nemyslí, že by tím školákům až tak pomohli. „Například pro středoškoláky je to nepříjemné zjištění. Když chodím na střední školu, tak si musím platit, když chodím na základní, nemusím,“ namítl.

Mostecká radnice se ovšem sankcí neobává. Dopravní podnik podle ní neudělal pro školáky zvláštní ceny. Jen jejich cestování platí z obecní kasy. Podle Vozky místo babiček platí žákům dopravu město. „Radnice není ani matka, ani babička,“ protestuje Hofman.

Ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Marek Novák uvedl, že v České republice už existují rozhodnutí soudu, podle kterých v obdobných případech k diskriminaci došlo. ČOI by měla rozhodnout v nejbližší možné době. Podle opozice udělali radní chybu, i když žádná pokuta nepadne. Za zhruba padesát milionů korun, které během čtyř let za jízdné utratí, mohli mít školáci užitečnější věci.