Pardubická „silnice smrti“ bude pomalejší

Pardubice - Stovky milionů investoval Pardubický kraj do moderní silnice z Pardubic do Chrudimi. Cílem bylo zrychlit dopravu a zvýšit bezpečnost. Statistiky ale mluví jinak. Počet dopravních nehod je na tomto úseku rekordní. Zemřeli tady čtyři lidi, zraněných jsou desítky.

R37 se stala jednou z nejnebezpečnějších silnic v kraji. Za letošní rok se tam stalo už 140 nehod. „Nejčastějšími příčinami je nedodržení rychlosti, nedání přednosti v jízdě a nesprávný způsob jízdy,“ shrnuje důvody častých nehod mluvčí pardubické policie Jitka Vavřinová.

Lékaři rychlé záchranné služby vyjíždějí na několikakilometrový úsek mezi Chrudimí a Pardubicemi třikrát až čtyřikrát týdně. Velmi často mají nehody tragické následky. „Pokud je to čelní střet, tak se ty rychlosti sčítají, kinetická energie je obrovská, takže poranění jsou devastující a nejsou slučitelné se životem,“ říká lékař záchranné služby Pardubického kraje Otomar Kušička.

Přitom silnice měla naopak zvýšit bezpečnost silničního provozu. „Je to velká, široká silnice a z ní vyplývají pocity bezpečí. To svádí k velké rychlosti,“ vypočítává záludnosti komunikace R37 radní pardubického kraje Ivo Toman.

Krajskému úřadu došla trpělivost a proti původnímu záměru uměle omezuje rychlost v celém problematickém úseku. „Snížíme rychlost z 90 na 70 kilometrů a na vedlejších komunikacích nainstalujeme bezpečnostní akustické psychologické brzdy tak, aby to řidiče upozornilo, že jede do nebezpečného prostoru,“ popisuje chystaná opatření Ivo Toman.

Na problematickou silnici R37 se v příštích měsících zaměří i dopravní policisté.