Hradec Králové má problém s dokončením autobusového nádraží

Hradec Králové - Město má komplikace s dokončením autobusového nádraží, jedné z největších staveb, téměř za 400 milionů korun. Jeho termín se už podruhé posunul. Stavba oproti původním slibům zřejmě skončí o 9 měsíců později. Na loňském slavnostním zahájení stavby Radnice i dodavatel stavby, firma Strabag, slíbili, že na podzim 2007 nádraží otevřou, skutečnost je ale jiná.

„Dokončení terminálu můžeme čekat někdy v měsíci květnu, oznámil Miloslav Kulich, ředitel Dopravního podniku v Hradci Králové. Nádraží mělo být původně hotové na konci letošního srpna. Tehdy ale stavební firma radnici požádala o prodloužení termínu do konce listopadu. Strabag z dalšího posunu viní společnost, u které zadal výrobu ocelové konstrukce. “Firma nakonec výrobu a dodávky ocelových dílů nezajistila a my jsme musely využít i jiných výroben," vysvětluje Jiří Svoboda, předseda představenstva Strabagu.

„Přiznám se, že jsem si nedovedl představit, že renomovaná firma ještě na konci srpna není schopna vědět, co pro ni je a co není reálné, uvádí Josef Malíř, náměstek primátora Hradce. S posunutím termínu je spojený další problém. Dopravnímu podniku hrozí, že přijde o dotaci z fondů Evropské unie ve výši dvaašedesáti milionů korun. “V tuto chvíli jednáme a žádáme o prodloužení doby k dokončení tohoto projektu," dodává ředitel Kulich.

Dle slov Kulicha nesplnění termínu přinese problémy i firmě Strabag: „Na neplnění termínu je bankovní záruka až do výše 80 milionů korun.“ Dopravní podnik musí kvůli zpoždění stavby přepsat smlouvy s jednotlivými dopravci, kterým slíbil otevření nádraží 9. prosince.