Pokračuje spor o Luční boudu

Hradec Králové - Krkonošský národní park prohrál spor s majitelem Luční boudy. Městský soud v Praze zrušil pokutu čtvrt miliónu korun, kterou ochránci přírody udělili vlastníkovi boudy. V nejpřísněji střežené zóně národního parku pořádala Luční bouda koncerty a rolby svážející hosty měly poškodit stromy.

Koncert, bál či divadelní představení na Luční boudě? V nejpřísněji chráněné zóně ve výšce 1410 metrů pár kilometrů od Sněžky? Vyloučené, řekli správci národního parku. "Řada lidí se tam chce dostat bez povolenky, pokud možno co nejsnadněji, tedy autem a v zimě na skútru. To je pro nás velké riziko ohrožení přírody. Tyto akce sebou nesou precedens, že by se hory mohly stát jednou velkou diskotékou,“ říkal již v říjnu 2006 mluvčí Správy KRNAP Vrchlabí Radek Drahný.

Ochránci přírody našli předloni kleč poškozenou od rolby. Souvislost s koncerty na Luční boudě se neprokázala. Přesto národní park udělil majiteli boudy, firmě AEZZ pražské advokátky Kláry Sovové pokutu 250 tisíc korun. Firma se odvolala k ministerstvu životního prostředí, ale neuspěla. Pak podala žalobu. Městský soud v Praze teď pokutu zrušil. „Pokuta byla sporná z celé řady důvodů, zejména proto, že tam bylo napsáno, že nám byla udělena z preventivních důvodů. To je stejné jako kdybyste si koupil auto a oni vám pro jistotu sebrali řidičák, abyste nemohl nic provést. Takže jsme celou věc dali k soudu a ten nám dal za pravdu, že to, co se děje uvnitř soukromého objektu, KRNAP nemůže zajímat,“ komentoval rozhodnutí soudu Jiří Chvojka z Luční boudy. „Rozsudek městského soudu ještě nemáme, tudíž nemůžeme komentovat jeho znění,“ uvádí v souvislosti s touto informací Radek Drahný.

Na Luční boudě s koncerty a hromadnými akcemi na čas přestali. Teď je chtějí obnovit, včetně tradičních krkonošských bálů. Už 5. ledna se tam turistům představí jedno z pražských divadel. Majitel Luční boudy chce Správu národního parku žalovat o ušlý zisk z kulturních představení. Vyčíslil ho na deset miliónů korun.