10 let „záchranky“ pro zvířata ve Voticích

Votice - Stanice pro volně žijící živočichy v nouzi ve Voticích na Benešovsku letos ošetřila už 530 poraněných ptáků i savců. Zařízení funguje už deset let a patří do sítě záchranných stanic Českého svazu ochránců přírody.

Mezi poslední přírůstky votické stanice patří vzácný včelojed lesní. Dravce zranilo auto. Teď už je sice v pořádku, ale na svobodu ještě nemůže. „On zimuje normálně v Africe, takže u nás zůstane přes zimu a na svobodu ho pustíme až na jaře,“ říká Pavel Křížek z Ochrany fauny ČR Votice.

Na jaře se dostane ven i moták lužní, který byl příliš slabý, aby zvládl cestu do teplých krajin. Ptáci patří mezi běžné pacienty záchranné stanice. „Nejčastěji jsou to ptáci a důvody poranění jsou různé, od zbraní přes elektrické výboje až po srážky s automobilem,“ vypočítává nejběžnější způsoby poranění Pavel Křížek.

Ke kurióznějším případům patřil odchyt fretky, která si krátce našla útočiště v příbramské nemocnici. Tam ale zůstat nemohla. „Původně jsme mysleli, že odchyt bude složitý, ale fretka sama vlezla do přenosky,“ popsala případ Olga Ziglerová z Ochrany fauny ČR Votice.

Cílem záchranných stanic je vrátit divoká zvířata zpět do přírody. To se daří u více než 60 procent případů. Ostatní zvířata by kvůli trvalému poranění už na svobodě nepřežila, ta pak dožívají v kleci. Od letošního roku si mohou sponzoři zvíře i adoptovat. Pak mu zaplatí krmení na celý rok. „Na každé zvíře je jinak vysoký příspěvek podle nákladů na krmení,“ doplňuje Olga Zieglerová.

Nejčastější důvod, proč se zvíře dostane do záchranné stanice, je následek lidské činnosti. „Protože to způsobil hlavně člověk, tak by se měl o ta zvířata postarat,“ je přesvědčen Pavel Křížek.

Množství zvířat, která ve stanici ošetří, každým rokem mírně stoupá. Prudce se však zvýší například v době tuhé zimy.