Fronty před lékárnami v Hradci Králové

Hradec Králové – Tisíce lidí se v poslední den letošního roku vydaly do lékáren. Nejinak tomu bylo na východě Čech. Lidé se snaží předzásobit léky. Už od zítřka totiž začnou lékárníci vybírat poplatky.

Ať už u pokladny s prodejem léků bez receptu nebo u přepážky s výdejem na předpis od lékaře, všude bylo plno. Lidé i poslední den v roce nakupovali léky. Podobnou nákupní horečku, jako byla ta prosincová, lékárníci nepamatují. „Lidé se zásobili jak léky na recepty, tak i léky volně prodejnými,“ popisuje situaci vedoucí lékárny v Hradci Králové Jana Doležalová. 

Lidé ještě na poslední chvíli kupovali různé léky, hlavně na kašel, rýmu a chřipková onemocnění. Kdo měl platný recept od lékaře, šel ho vyměnit za léky. „Měsíc prosinec je pro nás vždy výraznější, protože v lednu bývá změna sazebníku, lidé jsou na to z médií zvyklí, takže mají tendenci se zásobit,“ říká lékárnice Kateřina Hradecká.

To, že budou od zítřka lékárníci vybírat poplatky, část lidí odsuzuje. Lékárníci se i dnes stávali terčem zlostných výpadů některých pacientů. „Lidé nadávají a celkově je to hodně emotivní,“ svěřuje se Kateřina Hradecká. 

Podle provozovatelů lékáren budou letošní prosincové tržby rekordní za několik posledních let.