Nedostatek pacientů ohrožuje kardiologický výzkum

Pardubice - Lékaři z pražské kliniky preventivní kardiologie odstartovali v Pardubicích zdravotní prohlídky u 800 lidí. Výzkum má zmapovat zdravotní návyky a další změny v životním stylu. Velká část pozvaných pacientů ale vyšetření k údivu specialistů naprosto ignoruje. Lékařské studii tak hrozí, že skončí fiaskem a nebude mít výpovědní hodnotu o situaci v regionu. Přitom právě preventivní vyšetření stojí nemalé peníze.

Lékařský výzkum specializovaný na srdeční a cévní choroby dlouhodobě sleduje změny ve společnosti, zaměřuje se na kouření, obezitu a vysoký krevní tlak. Podle lékařů pozvaní pacienti jako jedni z mála v republice rizika zásadně podcenili. „V Pardubicích bych nic takového neočekával. Zdá se, že pacienti mají trochu falešný pocit jistoty, že mají za zády krajskou nemocnici v Pardubicích a tradičně dobrou kardiologii v Hradci Králové a o jejich zdravotní stav je velmi dobře postaráno,“ uvádí Jan Bruthans z Institutu klinické a experimentální medicíny.

Autoři výzkumu posílají dobrovolníkům stovky pozvánek. O důležitosti zdravotních prohlídek ale řadu pacientů přesvědčují marně, což potvrzuje i zdravotní sestra Anna Němcová: „Nejvíce argumentují tím, že nemají čas, jsou zaměstnaní a jejich čas je drahocenný.“ Nad nezájmem se pozastavuje i zdravotnice Věra Kučerová: „Určitě to je škoda, protože ti lidé pokud jsou vyšetřováni poprvé, jsou zde vyšetřeni za dvě hodiny. Kdyby byli posíláni od svých lékařů, budou tím trávit několik dní.“

Zdravotnický výzkum navazuje na celosvětovou studii s názvem Monica. Autoři přiznávají, že v jiných regionech nedostatek pacientů řešit nemuseli, což by dle Bruthanse mohlo výrazně znehodnocovat výsledky, minimálně pro okres Pardubice.

Jen pardubická část zdravotnického výzkumu stojí dva miliony korun, kolik lidí ještě bude reagovat na písemné a telefonické výzvy si zatím lékaři netroufají odhadnout.