Při požáru chaty v Jestřebí na Náchodsku zemřeli dva starší lidé

Jestřebí (Náchodsko) - Dva starší lidé ve věku kolem 70 let dnes ráno zemřeli při požáru dřevěné chaty v Jestřebí na Náchodsku. Údajně se jednalo o manžele. Požár nahlásili místní obyvatelé kolem sedmé hodiny ranní, při příjezdu hasičů byl již celý objekt v plamenech. Podle operačního důstojníka hradecké krajské policie a mluvčího hradeckých krajských hasičů nikdo jiný při požáru zraněn nebyl.

„Přiběhli jsme sem, šlehaly plameny, rozbili jsme bránu a nemohli nic dělat. Tam bylo tolik kouře, že se opravdu nedalo,“ popisuje situaci obyvatel Jestřebí Zdeněk Hanuš. Tři jednotky hasičů na místo dorazily téměř okamžitě. Těla starších manželů objevili až při prohledávání trosek chaty. Podle prvních předpokladů se zřejmě udusili.

„Při příjezdu prvních jednotek už byl objekt v plamenech. K zásahu jsme použili několik proudů C v místech, kde to nejvíce hořelo,“ specifikoval postup při hašení velitel zásahu Petr Fanta. Podle mluvčí hasičů již byla šance zachránit objekt nebo osoby v něm minimální. Do podkroví, kde ležel mrtvý muž, se hasiči nemohli kvůli silnému zakouření dlouho dostat. Mrtvou ženu nalezli v dolní místnosti. Pro zjištění příčiny smrti obou lidí bylo nařízeno provést soudní pitvy jejich těl. „Výsledky pitev budeme znát v příštím týdnu,“ oznámila mluvčí náchodské policie.

Požár lokalizovaly tři jednotky hasičů přibližně po třech hodinách. Chata o rozměrech zhruba 13 krát deset metrů byla uzpůsobena i k zimnímu bydlení. Policie pracuje s několika vyšetřovacími verzemi možných příčin a okolností vzniku požáru. Oheň mohl vzniknout od kotle na tuhá paliva, nepozorností, nebo závadou na elektroinstalaci.

Mrtví v Jestřebí, kde žije asi 180 lidí, nejsou prvními oběťmi požáru o tomto víkendu. V sobotu večer uhořel v unimo buňce v Ráječku na Blanensku muž. Buňka, kterou muž pravděpodobně využíval jako chatku, lehla popelem. V hradeckém kraji se poslední případ úmrtí při požáru stal loni v říjnu. Ve Vítězné - Huntířově na Trutnovsku se tehdy při požáru kabiny nákladního vozu udusil šedesátiletý muž.