Východočeské silnice pokrývá od rána nebezpečná ledovka

Žamberk – Řidičům dnes ráno na mnoha místech republiky dělala problém ledovka, která vznikala především na silnicích druhé a třetí třídy. Na východě Čech vyjeli sypače už ve tři hodiny ráno. Nejhorší dnes byla situace na Žamberecku, Svitavsku a Rychnovsku. Místy silnice připomínala skleněnou plochu. Řidiči museli jezdit doslova krokem.

Jitka Vavřinová, mluvčí pardubické policie, konstatovala, že na Pardubicku přibývá dopravních nehod, jejichž příčinou je nepřizpůsobení jízdy zledovatělé vozovce. Silnice první třídy silničáři chemicky ošetřili už ve tři hodiny ráno. Problémy byly především na vedlejších komunikacích.

„Nejhorší situace je na horských silnicích, které jsou úzké a jsou pokryty vrstvou sněhu. Ráno bylo nasazeno 8 sypačů s radlicí,“ dodal cestmistr SÚS Žamberk Zdeněk Jansa. Také lékaři už zaznamenali nárůst zlomenin a zhmožděnin. Lidé totiž doplácejí na špatně udržované chodníky.

„V současné době dochází k nárustu zranění způsobených ledovkou,“ potvrdil Otomar Kušička, lékař záchranné služby Pardubického kraje. Varování meteorologů před ledovkou končí právě v těchto chvílích, v příštích dnech by se mělo oteplit.