Obyvatelé olomoucké části Černovír se dočkali hráze

Olomouc - Obyvatelé olomoucké městské části Černovír chrání ode dneška nová protipovodňová hráz. Na její stavbu v hodnotě 31 milionů korun tamní lidé čekali netrpělivě několik let. Po loňských povodních dokonce kvůli ní sepsali petici. Hráz ochrání čtvrť před třicetiletou vodou. V příštích letech by měla být navýšena až na úroveň třistaleté vody.

„Řeka dokázala tuto městskou část zaplavit až do výše dvou metrů. Černovír spolu s Chomoutovem byly vždy první na řadě,“ řekl dnes při otevření hráze primátor Martin Novotný.

Hráz dlouhou dva kilometry začali stavbaři stavět letos na jaře. Zahájení stavby předcházel poměrně složitý výkup pozemků pro přeložku ramene Trusovického potoka, za který radnice zaplatila 15 milionů korun.

Obyvatelé Černovíra dnes neskrývali radost. V živé paměti měli totiž loňské povodně, kdy na tomto místě složitým způsobem vršili pytle s pískem, aby své domy před vodou uchránili. „Hráz pro nás znamená hodně. Když tady nebyla, měli jsme sem složitý přístup. Pomocí traktorů jsme naváželi pytle s pískem. Když to bylo rozbahněné, museli jsme pytle vzít na záda. K hrázi jsme se navíc dostávali složitě přes zahrady tamních lidí. Nyní, kdyby taková situace nastala, můžeme použít těžkou techniku,“ řekl ČTK Petr Lichtbau, který povodně v městské části zažil na vlastní kůži jako hasič.

Podle předsedy místní části Ladislava Řoutila se již tamní obyvatelé mohou cítit bezpečně. „Jsou to opatření, která jsou trvalá. Při vysoké hladině už nebudou muset nastupovat hasičské jednotky s pytli a vaky. Už by to mělo odpadnout. Až se hráz navrší v budoucnu na plnou výši, měl by být Černovír plně ochráněn,“ řekl ČTK Řoutil.

Navýšení hráze souvisí podle odborníků s dalšími protipovodňovými opatřeními ve městě. Kdy se nebudou moci lidé obávat ani třistaleté vody, však zatím vodohospodáři říci nedokážou. „Těžko říci. Nyní jsme nemohli jít na vyšší ochranu, neboť bychom zhoršili situaci na pravém břehu řeky v lokalitě Lazců,“ řekl ČTK Antonín Kurfürst z olomoucké pobočky Povodí Moravy. Podotkl přitom, že nová hráz by již pomohla lidem při loňských jarních záplavách.

Kromě otevření černovírské hráze se dnes v poledne dočkali Olomoučané slavnostního otevření obtokového kanálu nedaleko centra, který by měl krajskému městu pomoci při nadměrném zvýšení hladiny řeky Moravy. Investice, jejíž součástí byla i stavba nových mostů a kruhových objezdů, si vyžádala 539 milionů korun.