Nová knihovna v Hradci Králové postrádá finance na vybavení

Hradec Králové – Zbrusu nová stavba studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové se potýká s vážnými komplikacemi. Ačkoli se budování stavby v hodnotě 395 milionů korun chýlí ke konci, na její vybavení nemá vedení knihovny prostředky. Ministerstvo kultury, které je investorem projektu a Královéhradecký kraj se shodují na tom, že peníze na vybavení nové stavby neposkytnou.

„Rada Královéhradeckého kraje přijala usnesení, kterým deklarovala, že na tuto akci prostředky poskytovat nebude,“ potvrdil mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi. Potřebné peníze nesežene ani ministerstvo kultury, které je investorem celého projektu. „Ministerstvo kultury finanční prostředky na vybavení knihoven jiných, než jím zřizovaných, neposkytuje. S prosbou o dotaci je třeba obrátit se na Královéhradecký kraj,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková. Mluvčí Královéhradeckého kraje se domnívá, že o deficit by se měl postarat stát.

„Nezískáme-li prostředky na vybavení knihovny do února, ohrozíme tím harmonogram. Interiéry měly být hotové do konce června,“ upozornila ředitelka Studijní a vědecké knihovny Eva Svobodová. Podle jejích slov ministerstvo finančně nekompenzovalo změny, které s sebou přinesla změna výše DPH v roce 2004. Vedení knihovny tak nezbývá než doufat, že se obě strany dohodnou.

Středem zájmu obyvatel města je nyní i vzhled budovy, jejíž stěny měly mít původně oranžovou barvu. Kvůli možným potížím s jednotným odstínem ale budova zůstane šedá. Někteří lidé to považují za nedostatek, knihovna tak prý působí jako nedokončená. Jiní ale barevnou střídmost oceňují. Ředitelka knihovny přes veškeré komplikace, které dokončení projektu provázejí doufá, že se budovu podaří dokončit včas. Knihovna by byla v takovém případě otevřena v září 2008.