Soud zbavil obžaloby bývalého zaměstnance ZOO

Trutnov/Dvůr Králové - Trutnovský okresní soud zbavil obžaloby bývalého zaměstnance ZOO ve Dvoře Králové, Romana Komedu, který měl šířit kritiku o provozu zahrady a pomluvit její ředitelku Danu Holečkovou. Tím měl poškodit dobré jméno ZOO. Soud ale uznal, že k událostem, o kterých Komeda v tisku a televizi informoval, opravdu došlo.

Co je možné veřejně říci a kde končí pravdivé tvrzení a začíná pomluva, právě o tom bylo soudní líčení s Romanem Komedou. Bývalý pracovník ZOO ve Dvoře Králové léta veřejně kritizuje ředitelku Holečkovou, píše články, letáky, petice, vyzývá k jejímu odvolání. Činí ji odpovědnou za nehody, které se v zahradě staly: slonice onemocněla a usmrtila ošetřovatele, v pavilónu se provalilo sklo a třicet tun vody ohrozilo okolí a mezi návštěvníky utekly opice.

„Kdo se postaví proti vedení ZOO, stane se nadbytečným a ukončí se mu pracovní poměr,“ uvádí bývalý zaměstnanec Roman Komeda. Ředitelka ZOO poslala na Komedu trestní oznámení. Státní zástupkyně podala obžalobu pro pomluvu, protože se ředitelka Dana Holečková cítí jeho jednáním poškozována: „V tom smyslu, že pomlouvá mne i ostatní pracovníky zahrady. Prý ji schválně ničíme a špatně pracujeme.“

Někteří svědci před soudem tvrdili, že žalovaný se v kritice manažerky krajské ZOO nemýlí. V zahradě ředitelka prý vládne až příliš tvrdou rukou a jiný názor přísně trestá, to potvrzuje i bývalý ředitel ZOO Ivan Pojar slovy: „Pan Komeda má pravdu.“

Obhajoba tvrdí, že ředitelka ZOO, švagrová poslance a bývalého ministra, má nadstandardní vztahy s úřady, a právě proto Komeda dvakrát krátce po sobě čelil obžalobě pro pomluvu. „Nelze vyloučit, že existence těchto vazeb může vést k jakési shovívavosti k případným návrhům na prošetření odpovědnosti paní ředitelky za všechny věci, které jsou předmětem kritiky obžalovaného,“ uvádí Komedův obhájce Petr Prchal. Ředitelka Holečková ale říká, že toto tvrzení je absurdní.

Státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání.