Orloj na pražském Staroměstském náměstí ničí nadměrná vlhkost

Praha – Staroměstský orloj, který byl v době svého zkonstruování třetím svého druhu a který patří k nejkrásnějším klenotům metropole, trpí vzrůstající vlhkostí zdí. Podle slov orlojáře Otakara Zámečníka se vlhkost od povodní každým rokem zvyšuje. Místnosti v přízemí radniční věže jsou vlhké a památkáři podle Lidových novin hledají souvislost mezi zvýšenou humiditou a poruchami hodinového stroje, ke kterému se váže turisty oblíbená, ale ne zcela pravdivá legenda o mistru Hanušovi.

Radní pro kulturu Milan Richter ČT potvrdil, že za posledních šest set let se vlhkost v tak velké míře neprojevila. Památkáři na přání Magistrátu hlavního města Prahy odebrali minulý týden vzorky z vlhkých zdí, jejichž analýza prokázala, že orloji nejvíce škodí každoroční solení chodníků v zimě. „Zdivo orloje je kontaminované. Soli, které město používá, na sebe váží vodu. Právě solení patří k hlavním zdrojů vlhkosti, která nás znepokojuje,“ upřesnil Ondřej Ševců z Národního památkového ústavu. Dalšími zdroji vlhnutí zdí jsou podle památkářů i kyselé deště a hnízdící holubi. Proti opeřencům byly při poslední rekonstrukci v roce 2005 sítí zakryty pouze dřevěné sochy.

Další způsob, jakým chtějí památkáři orloji pomoci, je úprava omítek. „Uvažujeme o odstranění cementových omítek, které na kamenném zdivu působí jako neprodyšné záplaty,“ specifikoval záměr památkářů Ondřej Ševců. Vliv prachu z narušené omítky může být jedním ze zásadních vlivů na stále rostoucí počet poruch vzácného stroje. Záchranné práce ale započnou nejdříve na jaře.

Vysoká humidita ale představuje problém i pro jiné pražské kulturní památky. Posypové soli a kyselý déšť mají zhoubný vliv i na Karlův most, do jehož oprav se památkáři pustili na sklonku letošního léta. Práce ale pokračují pomalu, stejně jako opravné práce na soše Jana Husa. Rekonstrukce, která měla podle plánu trvat rok, bude s největší pravděpodobností kvůli počasí trvat déle.