Těžba na dole Nástup není povolená?

Ústí nad Labem - Aktivisti z Greenpeace obviňují Severočeské doly, že už třetí rok těží na bývalém dole Nástup uhlí bez potřebných povolení. Podle nich těžaři vynechali povinné posouzení vlivu těžby na životní prostředí.

Hnědé uhlí těžené na černo. Tak hodnotí postup Severočeských dolů nejtvrdší kritici. „Tak to jsou trošku tvrdá slova,“ myslí si Vladimír Budínský ze Severočeských dolů a.s. „Těžba probíhá bez jednoho velmi důležitého povolení,“ oponuje Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

Zástupci Severočeských dolů opakují, že posouzení vlivu těžby na životní prostředí bylo na stejném území už jednou provedeno. Fakt, že po vypršení jeho platnosti v roce 2005 nebylo pořízeno znovu, považují jen za administrativní chybu. „Přírodě jsme v tomto případě neublížili a rozhodně ani ne lidem, kteří žijí kolem našich dolů,“ je přesvědčen Vladimír Budínský.

Kritici dolů naznačují, že vynechání EJI bylo úmyslné. Z nového posouzení vlivů těžby na přírodu by podle nich vyšlo najevo, že zásoby uhlí jsou mnohem menší, než bylo udáváno. ČEZ, který právě v roce 2005 doly koupil, by pak logicky nabízel nižší cenu. „Já sám nemůžu spekulovat, jestli šlo o hrubou nedbalost nebo to bylo úmyslné,“ dodal Jan Rovenský. „Jestli to je administrativní chyba nebo úmysl, tak k tomu bych se nerad vyjadřoval,“ odmítá zaujmout stanovisko mluvčí Ministerstva životního prostředí ČR Jakub Kašpar.

Podle lidí Greenpeace by měly doly v každém případě za hrubou chybu zaplatit a netěžit, dokud znovu nesplní podmínky EJI. „To by mělo být právě výsledkem analýzy, na které naši právníci pracují,“ dodává Jakub Kašpar. „Neočekáváme,že by sankce měly být,“ je přesvědčen Vladimír Budínský. 

Greenpeace doufají, že jejich odhalení přinutí doly změnit dosavadní postupy. V tvrdý postih těžařů ale nevěří ani oni. Příkaz k zastavení těžby Severočeské doly zřejmě nedostanou