Z továrny ve Svratce na Žďársku uprchl již třetí vězeň

Svratka - Už třetí vězeň uprchl v posledních osmi měsících z továrny ve Svratce na Žďársku. Muži z pardubické věznice tady pracují od loňského května v kovovýrobě. V továrně ve Žďárských vrších, kde se svařují, lisují a montují kovové výrobky, pracuje 280 zaměstnanců. 18 z nich tvoří vězni z pardubické věznice. Úterý 8. ledna byl poslední den, kdy jednoho z nich, Pavla Školouda, vězeňská služba přivezla do práce.

Zpátky do věznice už se do dneška nevrátil. Je na útěku a Policie ČR po něm vyhlásila celostátní pátrání. Mluvčí Policie ČR ve Žďáru nad Sázavou Václav Kučera sdělil, že vězeň uprchl přímo z pracoviště, kde vykonával různé práce. Prý se tam volně pohybují po továrně.

„V tomto případě se jedná o pracoviště, kde je dozorce, který dohlíží na odsouzené, ale nejde o střežení v pravém slova smyslu,“ vysvětlil Martin Kocanda, mluvčí věznice v Pardubicích. Vězeňská služba uklidňuje veřejnost, že na pracovištích bez dozoru nemohou pracovat vrazi nebo zvláště nebezpeční zločinci. Konkrétně Pavel Školoud byl odsouzený za krádeže a vloupání do objektů.

Alena Votická, mluvčí Vězeňské služby ČR, potvrdila, že odsouzení, kteří jsou zařazováni na nestřežená pracoviště, jsou pečlivě vybíráni. Nebezpečnost takového odsouzeného pro bezpečnost je malá, jak dodal Martin Kocanda. Z továrny ve Svratce zmizel v posledních 8 měsících už třetí vězeň. Žádná zvýšená bezpečnostní opatření se ale nechystají. Podle vězeňské služby je tzv. neoprávněné opuštění pracoviště celkem běžným deliktem. Loni z 900 pracujících vězňů takto uteklo 37.

„Bývá zpravidla trestán nejvyšší formou kázeňského trestu, který umožňuje zákon o výkonu trestu, což je umístění do samovazby až na 20 dní,“ uzavřela Alena Votická. Podle policie hrozí uprchlému vězni za maření výkonu úředního rozhodnutí dalších až 5 let za mřížemi.