Ústecká čtvrť Střekov bude mít do roka protipovodňovou hráz

Ústí nad Labem – Povodí Labe  a město zahájí výstavbu protipovodňové hráze v ústecké čtvrti Střekov. Po několika komplikacích, které výběrové řízení provázelo, se tak obyvatelé Ústí dočkají ochrany, o kterou usilují od rozsáhlých povodní v roce 2002, kdy hladina Labe vystoupila do výšky téměř 12 metrů.  Celý projekt bude stát více než sto milionů korun.

Se stavbou by se mělo začít na jaře a hráz by pravděpodobně obyvatele čtvrti mohla chránit na konci letošního roku. Kilometr dlouhý val zabrání nejčastější pětileté povodni. Na hráz pak bude možné připevnit mobilní stěny, které dokáží odolat i dvacetileté vodě, tedy zhruba desetimetrové hladině Labe.

Budování hráze bylo už několikrát odloženo. Největší problém znamenalo výběrové řízení na dodávku mobilních stěn. Někteří dodavatelé řízení po jeho skončení loni na jaře zpochybnili a také podle antimonopolního úřadu bylo v rozporu se zákonem. Radnice tedy vyhlásila novou soutěž a počátkem ledna 2008 podepsala smlouvu s firmou Průmyslové bariérové systémy Rotava.

Val, který postaví Povodí Labe, má stát přibližně 80 milionů korun. Mobilní stěnu za 25,2 milionů financuje město. Celkově má kraj vyhotovené projekty na protipovodňová opatření za dvě miliardy korun, na jejich realizování nemá ale dostatek peněz. Hráze přitom potřebují i ostatní města nejen podél Labe, ale i u menších řek, například Bíliny nebo Ohře. Kraj se na projekty pokusí získat peníze z evropských fondů.