KRNAP odmítl rozšíření sjezdovek ve Špindlerově Mlýně

Špindlerův Mlýn - Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) odmítla obří projekt firmy Skiareál na propojení a rozšíření sjezdovek ve Špindlerově Mlýně. Ochránci vydali negativní stanovisko k radnicí připravené změně územního plánu, která sjezdovky řešila. Vadí jim, že by se muselo vykácet 56 hektarů lesa. Uvedla to Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj. Projekt má hodnotu asi 850 milionů korun.

Skiareál by chtěl propojit sjezdovky na Medvědíně - Horních Mísečkách a ve Svatém Petru. Projekt počítá nedaleko Labské přehrady s výstavbou parkovacího domu, z jehož střechy se lyžaři dostanou kabinovými lanovkami přímo na sjezdovky. Dnes se musejí lyžaři mezi oběma areály přesouvat skibusem. Kromě parkovacího domu a nových lanovek počítá projekt i s postavením zázemí služeb pro lyžaře v novém skiterminálu.

Nesouhlas správy KRNAP ještě neznamená, že radnice musí záměr změny územního plánu definitivně pohřbít. „Změnu v územním plánu kvůli našemu stanovisku schválit nemohou, ale mohou se proti němu odvolat k ministerstvu životního prostředí,“ řekl šéf oddělení ochrany přírody správy parku Jan Vaněk. Protože starosta Špindlerova Mlýna je nyní v zahraničí, nikdo zatím nerozhodl, jak bude radnice dál postupovat.

Společnost Skiareál Špindlerův Mlýn investovala za posledních 15 let do zázemí pro lyžaře zhruba půl miliardy korun. Před letošní zimou to bylo 40 milionů především do obnovy zasněžovacích zařízení, vozidel na úpravu sjezdovek a také do přestavby úschovny a servisu lyží. Špindlerův Mlýn je největším a zároveň i nejdražším lyžařským střediskem v zemi.