Poslední transport chemikálií z chvaletické nelegální skládky

Chvaletice (Pardubicko) - Chvaletice opustil v noci na středu poslední transport chemikálií z tamní nelegální skládky. Nebezpečné sloučeniny a jedy zlikviduje ostravská spalovna. Několik desítek barelů a bezpečnostních nádob plných jedů včera naložili pracovníci Dekonty do čtyř kontejnerů. Začala příprava na transport nebezpečných chemikálií.

Ředitel Ekologické havarijní služby Otakar Herbert potvrdil, že spalovna Ostravy dostala přesný seznam veškerých chemikálií. Dva nákladní automobily, oba s vlekem. Několik bezpečnostních vozidel sanační firmy, hasiči a doprovodná vozidla policie České republiky. Po dlouhých přípravách opustil těsně po půlnoci přísně střežený transport Chvaletice. Místní obyvatelé si po měsících oddechli.

„Pořád nám zůstane pocit obavy, aby se to nikdy a nikde neopakovalo,“ sdělila starostka Chvaletic Blanka Zaklová. Z bezpečnostních důvodů vyjel přísně střežený konvoj v noci. Zatímco lidé z obcí, kudy projížděl, spali, jejich domovy míjela vozidla plně naložená nebezpečným odpadem.

O tom, že transport je připravován a ohlášen, informoval Petr Šilar (KDU-ČSL), radní Pardubického kraje. Dodal také, že je zajištěna policejní ochrana. Ve Chvaleticích zůstává už jen několik málo kilogramů chemikálií, ty zlikviduje specializovaná firma během příštích týdnů.