Most v Liberci je v dezolátním stavu

Liberec - Jeden z dopravně nejvytíženějších mostů v Liberci je v dezolátním stavu. Sami statici nad tím kroutí hlavou. Postaven byl totiž teprve v osmdesátých letech. Radnice most opraví až příští rok, nyní však tudy již nesmějí přejíždět těžká nákladní auta. Objížďka vede centrem. Týká se i autobusů a proto působí problémy především v městské hromadné dopravě.

Most v Letné ulici spojuje druhé největší liberecké sídliště a průmyslovou zónu s nákupním centrem. Denně tudy projedou tisíce aut. Starý je teprve 22 let. Při poslední kontrole se ale statici nestačili divit. Primátor města Liberce Jiří Kittner konstatuje: „Statik zaznamenal, že narušení je daleko větší, než se předpokládalo. Překvapilo to i odborníky, protože narušení mostu neodpovídá jeho stáří.“

Přes most již nesmějí přejíždět auta nad třináct tun. Nákladní doprava úsek objíždí centrem. Týká se to ale také autobusů. Dopravní podnik musel z původní linky, která jezdila přes most, udělat dvě. Každá končí na jedné straně mostu. Mluvčí Dopravního podniku města Liberec Jana Eichlerová vysvětluje: „Museli jsme omezit počet spojů, protože jsme linku rozdvojili. Samozřejmě, že to někteří cestující těžce nesou.“ Primátor města si myslí, že to přinese velké problémy hlavně v městské hromadné dopravě. A nejen finanční, které budou patřit mezi ty menší, vzniknou především problémy technické.

Přesto radnice most opraví až v příštím roce. Podle primátora Bittnera je věc daleko složitější, v blízkosti je ještě jeden most, který je v havarijním stavu také. Náměstek primátora Liberce Milan Šír naznačuje řešení: „Nejprve se postaví nový most v Norské ulici, který bude v roce 2009 pro prováděné opravy velkého mostu hlavní objízdnou trasou.“

Podle odborníků čeká během rekonstrukce západní část města dopravní kolaps. Dalším problémem jsou vysoké náklady. Radnice bude muset najít v rozpočtu desítky milionů korun.