Předlický podnikatel pronajímá byty v nezkolaudovaném domě

Ústí nad Labem - Asi stovka lidí žije v nezkolaudovaném domě na okraji Předlic v Ústí nad Labem. Ústecký podnikatel Vladislav Joni od nich přitom inkasuje až desetitisícové nájmy. Podle ústecké radnice mu za to hrozí až půlmiliónová pokuta. Úředníci ale podnikatele nemohou sehnat.

Prasečák. Tak říkají terénní pracovníci společnosti Člověk v tísni objektu na okraji Předlic. Přestože podle výpisu z katastru nemovitostí byl veden jako dočasná stavba a nikdy nebyl zkolaudován pro bydlení, žije v něm asi stovka lidí, převážně sociálně slabých. Za bydlení bez koupelny a sociálního zařízení přitom platí i deset tisíc korun měsíčně. „Nájmy tam dosahují běžně úrovně osmi až deseti tisíc korun za byty čtvrté kategorie,“ dokresluje situaci Miroslav Brož ze společnosti Člověk v tísni.

Objekt vlastní podnikatel Vladislav Joni. Ústecký magistrát už dřív slíbil tvrdé sankce, zatím na ně ale nedošlo. Jonimu přitom hrozí až půlmiliónová pokuta. „Stavební úřad se snaží majitele objektu už několik měsíců dohledat i prostřednictvím policie. Ten se však nezdržuje v místě trvalého bydliště, takže se nám to dosud nepodařilo,“ přiznává mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Milan Knotek. „Stavební odbor vlastně nic nepodniká. Každý kromě stavebního odboru vidí, jaká je tam situace,“ kritizuje postoj města Miroslav Brož.

Desítky lidí žijí v katastrofálních hygienických podmínkách. Několik rodin sleduje i sociální odbor.