Královéhradecký vicehejtman zadal tendr firmě, kterou vlastnil

Hradec Králové - Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje zadal organizaci výběrového řízení na nákup sanitek firmě Dabona, kterou vlastnil a kde taky působil jako jednatel náměstek hejtmana pro zdravotnictví Rostislav Všetečka. Všetečka zároveň zdravotnický holding řídí.

Investor, Hradecký kraj, měl k výběru desítky firem, které zajišťují výběrová řízení a zorganizovaly by i tendr na nákup třiceti sanitek pro Záchrannou službu. Nákup sanitek za víc než 60 miliónů ale svěřil firmě Dabona z Rychnova nad Kněžnou, kterou vlastnili od roku 2000 současný vicehejtman pro zdravotnictví Rostislav Všetečka z ODS a jeho přítelkyně, vedoucí odboru kraje Alice Nováková.

V roce 2005 firmu převedli na Drahoslava Chudobu, ale není vyloučeno, že oba mají na její chod stále vliv. Nyní byl Všetečka zadavatelem zakázky přímo firmě Dabona. „Nevidím v tom střet zájmu, neboť je to první informace, kterou od vás mám o vzniku této firmy,“ reagoval na dotaz České televize Všetečkův náměstek Miroslav Švábl.
    

Sedmileté působení vicehejtmana Všetečky provázejí aféry. Na místo vedoucí odboru dosadil přítelkyni Alici Novákovou, bez vědomí zastupitelů prosadil na post zástupce kraje v Bruselu svého syna. „ODS jednoznačně odsuzuje pochybné aktivity pana Všetečky, které poškodily celou členskou základnu,“ komentuje předseda oblastního sdružení strany Vladimír Záleský.