Východní Čechy se potýkají s nedostatkem dárců krve a krevní plazmy

Východní Čechy - Počet dárců krve a krevní plazmy se ve východních Čechách v posledních letech výrazně snižuje, především proto, že ubývá tzv. prvodárců. Transfuzní stanice i Český červený kříž se proto snaží dobrovolníky oslovit prostřednictvím náborových akcí.

Meziroční pokles o tři sta prvodárců eviduje například Český červený kříž v Královéhradeckém kraji. Pokles je důsledkem toho, že populace dárců krve výrazně stárne a mladých lidí chodí stále méně.

Nemocnice spoléhají na své stálé dárce, které někdy samy svážejí na transfuzní oddělení.

„Umělá krev v této chvíli není dostupná, takže dárcovská krev je jedinou léčebnou metodou, jak nahradit červené krvinky a další části krve,“ vysvětluje primář transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové Vít Řeháček.

Nové dárce, ochotných darovat především plazmu, hledá i transfuzní oddělení pardubické nemocnice. Přesvědčit nové dárce mají informační kampaně a náborové akce zdravotníků s podporou kraje. „Ze sta oslovených potenciálních dárců se přibližně jedna čtvrtina přihlásí,“ shrnuje jejich úspěšnost ředitel hradeckého červeného kříže Karel Žabka.