Stánky na Václavském náměstí zůstanou

Praha - Stánky s klobásami, tiskem a květinami z pražského Václavského náměstí nezmizí. Město ale chce omezit jejich počet a zakázat v nich prodej alkoholu. Se stánky s tradičními pochutinami a dalším zbožím počítá i vítězná studie na celkovou obnovu náměstí, řekli novinářům zástupci magistrátu a radnice Prahy 1.

Vlna protestů, a dokonce petiční akce se zvedla potom, co magistrát koncem loňského roku oznámil, že stánky s občerstvením by měly z náměstí zmizet zřejmě všechny. „Nechceme a nemáme v plánu zrušit stánky,“ zdůraznil primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS). Prodej by se ale měl podle něho kultivovat a počet stánků by měl klesnout. Nyní podle Blažka připomíná náměstí spíše orientální tržiště, kolem stánků je prý nepořádek.

Na náměstí je nyní 26 stánků, z toho 12 s občerstvením. Ve dvou z nich na Můstku měl prodej skončit podle tři roky starého rozhodnutí s koncem loňského roku. Provozovatel se ale podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (ODS) brání žalobou. „Využíváme všech možností, aby zmizely,“ řekl Hejma, který je však také pro zachování stánkařské tradice. Podle Blažka nelze se dvěma stánky do soudního verdiktu nic dělat.

„Stánky tam ničemu nevadí,“ řekl jednatel firmy D.M.J. Milan Janeček. Před třemi lety prý stánky vyměnil podle požadavků za nové a za měsíc dostal výpověď. „U mých stánků je naprostý pořádek,“ dodal Janeček. Pozastavil se nad tím, že prý měl skončit až v červenci, ale nyní se hovoří už o lednu. „Stánky nemají uplatnění jinde,“ uvedl.

Další změnou tržního řádu chce magistrát podle náměstka zakázat ve stáncích prodej alkoholu kromě piva, které ke klobásám patří. „Není potřeba si k tomu dávat dva fernety a tři vodky,“ podotkl Blažek. V polovině roku by z náměstí podle dřívějšího rozhodnutí měly zmizet další tři stánky; dva s tiskem a jeden s občerstvením.

Janeček proti zákazu prodeje tvrdého alkoholu nic nemá. „Tomu se nebráníme, vyjdeme městu vstříc,“ uvedl.

V budoucnu by mělo být náměstí upraveno podle studie Jakuba Ciglera, která předpokládá mimo jiné omezení automobilové dopravy a zvýšení počtu stromů. Podle radního Prahy 1 Filipa Dvořáka (ODS) studie počítá se zachováním deseti stánků. „Neříkám, že by jich nemohlo být třeba 12,“ poznamenal radní.

Stánkaři mají smlouvy s dvouletou výpovědní lhůtou. Provozovatel stánků, které měly skončit, podle Dvořáka udělal ostatním medvědí službu. Pokud by tak postupovali i další, náměstí by prý nebylo možné rekonstruovat. Podle Dvořáka by proto mělo město vypovědět všechny smlouvy. Neznamenalo by to ale, že by z náměstí zmizely navždy.

Podle Hejmy je důležitý vzhled stánků. Městští politici hovoří o tom, že by stánky mohlo vlastnit město a pronajímalo by je.

Tradice prodeje vznikla už za první republiky, tehdy se párky, kaštany a zmrzlina prodávaly na náměstí z pojízdných vozíků. Po druhé světové válce se prodej občerstvení soustředil do dvou až čtyř pevných stánků. Jejich počet výrazně vzrostl v 90. letech.