Chomutovští zahrádkáři se bouří proti radnici

Chomutov - Chomutovští zahrádkáři se bouří proti radnici, která chce zlikvidovat kolonii starou čtyřicet let. Město ale trvá na svém. Zahrádky překáží chystanému spojení Kamencového jezera a sportovního areálu, který má stát v sousedství. Zahrádky jsou na pozemcích města a nájemní smlouvy s jednotlivými uživateli mají platnost do příštího roku.

Chaty, stromy, ploty - všechno, co zahrádkáři léta stavěli a opatrovali, má zmizet. Radnice jim už nechce prodloužit nájemní smlouvy. Jeden z majitelů zahrádek u jezera Miroslav Jára soudí, že to, co dělá město, není korektní. Primátorka Chomutova Ivana Řápková se však brání. Zahrádky jsou na pozemcích města a s jednotlivými uživateli jsou smlouvy uzavřeny do roku 2009. „Když porazili lípu u Lidlu, tak jí postavili pomník. Tady by jednoduše smetli 730 ovocných stromů,“ srovnává zahrádkářka Erika Jedličková.

Zahrádkáři obviňují radní, že nadržují lidem, kteří chtějí u jezera podnikat, a nezajímá je osud obyčejných obyvatel města. Primátorka Řápková to však samozřejmě jednoznačně odmítá. Majitelé zahrádek jsou zklamaní. Zahrádky vybudovali, vložili do nich peníze i energii, a nyní o ně přijdou. Primátorka města poukazuje na to, že o tom, jaký zájem je přednější, musí rozhodnout zastupitelé.

Radnice už zahrádkářům nabídla jiné pozemky. Tvrdí přitom, že dělá víc, než by musela. Podle Ivany Řápkové nemá město žádnou povinnost poskytovat nějakou náhradu, zahrádkáři se ale stěhovat nechtějí. Předseda sdružení zahrádkářů Oldřich Vik ví, že začínat s novou zahrádkou tam, kde je volná louka, je velmi obtížné. Zahrádkář Miroslav Výborný tvrdí, že šanci začít znova takový člověk v podstatě nemá.

Definitivní rozhodnutí o osudu zahrádkářské kolonie u jezera padne příští rok.