Malé podniky trápí veterinární předpisy EU

Liberec - Liberecký kraj už po páté vyhlásil nejlepší výrobky roku místních zemědělců. Paradoxně se některé z oceněných produktů nesmějí prodávat. Podle veterinářů pocházejí z farem, které nesplňují evropské normy. Sýry z kozí farmy v Chuchelně sbírají jedno ocenění za druhým. Povolení k prodeji ale farmářka paní Maturová od veterinářů nedostala. Její sýrárna neodpovídá normám Evropské unie.

Protože celá výroba sýrů probíhá jen v jedné místnosti, nesmí s nimi na trh. „Vlastně malé farmy jsou takto určeny k zániku, protože ty předpisy nerozlišují malý a velký provoz a to je teda velký problém,“ postěžovala si farmářka Hana Maturová.

Aby paní Maturová splnila všechny normy, musela by postavit samostatnou mlékárnu, sýrárnu a dalších šest místností, to vše zhruba za tři miliony korun. „Což pro naší malou farmu, kde je pět dospělých zvířat je moc velká investice,“ dodala Maturová. Veterinární správa je ale neústupná. Podle ní platí pro potravinářskou výrobu pravidla, která nejde obcházet. „Musí splňovat určité podmínky dané veterinární legislativou, která je stejná u nás i v ostatních členských zemí,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Zkušenosti zemědělců jsou ale jiné. Podle nich například v Itálii nebo Rakousku platí pro domácí farmy výjimky. „Tam stačí malá místnost, kde se sýry vyrobí, ošetří, dají se dozrát a mají hotovo. Tady je to přehnané,“ kritizuje situaci spolumajitelka malé mlékárny Zdena Vrkoslavová. Drobné farmáře brání i Liberecký kraj. Problémy, které má s veterinární správou paní Maturová, jsou podle něj zbytečné.

„Aby pro pár kilogramů týdně investovala miliony, to si myslím je nesmyslné a opět to dokazuje, že v rámci našeho přístupu do EU děláme některé věci, které nejsou ani potřeba,“ hájí zájmy drobných podnikatelů člen Rady Libereckého kraje Radim Zika. Zemědělcům jako paní Maturová by proto pomohlo, kdyby mohly své výrobky prodávat alespoň u sebe na farmě, když do obchodu nesmí. Ani to ale legislativa neumožňuje.