Soud řeší dva roky zazděné dveře

Kolín - Už dva roky se majitelé domů a obchůdku v centru Kolína nemůžou dostat ke svému majetku. Objekty totiž stojí  ve vnitrobloku a majitel čelního domu v Kouřimské ulici zamknul průjezd. Teď ho navíc bez stavebního povolení zazdil.

Na cestu průchodem máme letité právo, říkají vlastníci domů ve vnitrobloku v centru Kolína. Žádné právo na to nemají, oponuje majitel domu, kterým průjezd vede. Vrata zavřel a dovnitř se lidé dostanou jen po žebříku přes městské hradby. „Nás to stálo už 800 tisíc korun, o takový zisk jsme již přišli,“ říká nájemce nemovitosti ve vnitrobloku Josef Vokoun. „Má nemovitost je kvůli tomu dva roky nepoužitelná a chátrá,“ přidává se další z majitelů nemovitosti ve vnitrobloku Jan Kyjovský.
 
Majiteli domu vadí, že průjezdem jezdila auta a že mu za jeho používání lidé nic neplatili. Vrata otevřít nechce. „Já tu dohodu nepotřebuji, potřebují to oni, takže by se měli o to postarat,“ odmítá ustoupit majitel domu v Kouřimské ulici Karel Špecinger.
 
Dva roky o případu rozhodují soudy a další instituce. Stavební úřad majiteli nařídil, aby obnovil takzvaný pokojný stav, to znamená, aby průchod otevřel. „Majitel místo toho, aby předal klíče od průjezdu a ten průjezd otevřel, naopak vzal tvárnice a ten průjezd zazdil,“ popisuje výsledek činnosti soudu poradce majitelů nemovitostí ve vnitrobloku Petr Hlásný. „Průjezd neotevřel, uvidíme, co bude dál,“ neví si rady vedoucí stavebního úřadu v Kolíně Stanislav Studnička.  
 
Stavební úřad chtěl situaci přezkoumat na místě. To ale neudělal, protože majitel domu se z jednání omluvil. „My se potřebujeme dostat do toho průjezdu a bez jeho přítomnosti se tam bohužel nedostaneme,“ popisuje současný stav sporu Stanislav Studnička.
 
Majitel domu říká, že soud mu dal zapravdu a klíče lidem vydat nemusí. „Snaží se vymoci přístup, na který ale nemají právo ani žádnou smlouvu,“ brání se Karel Špecinger. „Kdy se ti lidé dostanou zpátky ke svému majetku?  Na to neumím odpovědět, my dál vedeme řízení,“ dodává Stanislav Studnička.
 
Vlastníci nemovitostí ve dvoře podali žalobu na město Kolín a majitele domu. Chtějí náhradu za ušlý zisk.