Praha 6 chce vysvětlit některé názvy ulic informačními tabulkami

Praha - Radní z Prahy 6 chtějí ve svém obvodě umístit v některých ulicích tabulky, které budou vysvětlovat původ jejich názvu. Tento záměr ale komplikuje přestupkový zákon, podle kterého nesmí v blízkosti tabule s pojmenování ulice nic být.

Právníci teď zkoumají, jak daleko může vysvětlovací tabule být. Pokud se shodnu, že třeba půl metru od označení ulice, začnou radní šesté městské části vybírat ulice, kde by se tabule mohly objevit. V Praze 6 je necelých sedm set ulic, otabukovaných by jich mohlo být kolem dvou set, jejichž název odkazuje na nějakou osobnost či událost. „Například u ulice Na Bateriích málokdo ví, že je to spojeno s historickou událostí odstřelování Prahy generálem Windischgrätzem,“ dodal tiskový mluvčí Úřadu MČ Praha 6 Martin Šalek. 

S myšlenkou přidat do některých ulic vysvětlující tabulky přišel před časem starosta této městské části Tomáš Chalupa v souvislosti s diskusí o přejmenování některých ulic. Radnice ale narazila na odpor místních, zejména v Janouškově ulici, která se jmenuje po Antonínu Janouškovi, který stál v roce 1919 v čele bolševické Slovenské republiky rad. Pokud se jméno ulice změní, musejí si totiž lidé, kteří tam bydlí, vyměnit doklady.

Letos se ale zřejmě žádné tabulky v ulicích neobjeví, radnice na ně nemá peníze. Nejdříve by se tak mohlo stát v roce 2009. S umístěním vysvětlivek ale budou muset souhlasit i majitelé domů.