Na základní škole v Hradci Králové se vyučují některé předměty v angličtině

Některé předměty se na Základní škole Josefa Gočára v Hradci Králové vyučují v angličtině. Jde o ojedinělý projekt v celém kraji. Cizojazyčná výuka je bezplatná a zelenou jí dalo Ministerstvo školství. V anglickém jazyce se zatím matematiku a jiné předměty učí devadesát dětí, příští rok přibude dalších šedesát žáků.

V některých chvílích to vypadá, že právě probíhá hodina angličtiny, ale není tomu tak. Děti druhé třídy hradecké základní školy Josefa Gočára se právě učí počítat. Na hodině matematiky ale české slovo padne pouze výjimečně. Učitelka Základní a mateřské školy Josefa Gočára Lenka Schmuttermeierová je přesvědčená o tom, že děti nevnímají, že se učí anglicky. Učí se, hrají si, sají slovíčka do sebe jako houby. Nepřemýšlejí, že naslouchají angličtině. Výuka probíhá stejně, jako kdyby byla v češtině. Děti sčítají, odčítají i násobí. Z pěti hodin matematiky za týden jsou v angličtině dvě. Samotné děti nepociťují žádné problémy, angličtina se jim příliš těžká nezdá. Baví je a snaží se všemu rozumět.

Kromě matematiky se děti v angličtině učí také výtvarné výchově. Ředitelka školy Jitka Kičmerová tvrdí, že tyto předměty jsou pro děti pro výuku v anglickém jazyce nejpřirozenější a nejsnazší. Takovou výuku mají zatím žáci prvních a druhých tříd, projekt však bude pokračovat i ve vyšších ročnících. Matematika, stejně jako jiné odborné předměty, však budou od čtvrté třídy jenom v češtině. Ředitelka Kičmerová dodává, že je to proto, aby byla zachována odbornost na vysoké úrovni.

V anglickém jazyce se zatím matematiku a jiné předměty učí devadesát dětí, příští rok přibude dalších šedesát žáků.