Ústecká radnice vyhrála spor o zákaz pití alkoholu na veřejnosti

Ústí nad Labem - Radnice v Ústí nad Labem vyhrála spor s ministerstvem vnitra o vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na veřejnosti. Ústí je tak úplně prvním městem v Česku, které ji uhájilo.

Sporná vyhláška začala platit loni v červenci. Město chtělo ochránit své občany před některými negativními jevy, kdy skupinky opilců často obtěžovaly kolemjdoucí. Radnice proto zakázala pití alkoholu na více než dvaceti místech. Ministerstvu vnitra ale vadilo, že zákaz byl celoplošný, a zastávalo názor, že město překračuje své pravomoci. Obec totiž může omezit popíjení alkoholu jen v době konání kulturních nebo sportovních akcí.

Ústecké radnici se ale podařilo přesvědčit úředníky z ministerstva, že vyhláška chrání veřejný pořádek. „Cítím velké uspokojení. Rozhodně je to nástroj k tomu, abychom ve vybraných lokalitách zredukovali negativní jevy,“ pochvaluje si vyhlášku ústecký primátor Jan Kubata (ODS). Druhým důvodem, proč ministerstvo dalo nakonec Ústí nad Labem za pravdu, je právě fakt, že místa, kde se nesmí pít, jsou přesně vymezená. Zákaz se vztahuje na dvacet dva prostranství hlavně v okolí škol, v blízkosti veřejných budov a v centru města.

Město chtělo vymýtit popíjení hlavně bezdomovců v blízkosti večerek a nejrůznějších obchodů, kteří často obtěžují okolí. Strážníci nebudou tolerovat ani to, když bude alkohol ukryt v papírovém sáčku, jak je zvykem například ve Spojených státech. Strážci zákona mohou totiž obsah sáčku zkontrolovat. Láhev třeba s obyčejným pivem tak může přijít svého konzumenta až na tři tisíce korun, což je pokuta v přestupkovém řízení. Na místě zaplatí tisícovku.

Ústí už podobnou vyhlášku mělo, před třemi roky ji ale zrušil Ústavní soud. Tehdy radnice zakazovala pití plošně, ne na přesně vymezených místech. Město ji proto přepracovalo.

Vyhláška bude sloužit jako vzor pro další města. Například Hradec Králové má už vlastní vyhlášku připravenou. S jejím zavedením čekala tamní radnice právě na to, jak dopadne spor Ústí s ministerstvem. Dnešní rozhodnutí ministerských úředníků jim tak dalo zelenou.

Policie kontroluje pití alkoholu
Zdroj: ČT24