Ani po dvou letech od povodně neskončily práce na obnově silnic Pardubicka

Pardubice - Ani necelé dva roky od povodní v roce 2006 nestačily na plnou obnovu poničené infrastruktury. Jen na silnicích druhé a třetí třídy tehdy záplavy způsobily škody za 224 milionů korun.

Likvidace škod je stále tématem pro silničáře, starosty a zástupce kraje. Situace byla tehdy vážná, zasedal Ústřední krizový štáb i Bezpečnostní rada Pardubického kraje. Obrovské problémy museli řešit právě silničáři. Jenom u Sezemic na Pardubicku se jednalo o škody za 70 milionů korun. Po velké vodě zůstaly poškozené vozovky a několik velkých mostů.

Vůbec největší událostí, a to i v poměrech České republiky, byl sesuv půdy u Hřebečského tunelu na hlavní silnici I/35 nedaleko Moravské Třebové. Zavalení výjezdu z tunelu masou hlíny a kamení zaměstnalo na dlouhé týdny odborníky.

Kraj byl po povodni nucen požádat o finanční pomoc ministerstvo pro místní rozvoj, které z necelých padesáti procent pokrylo náklady na opravy silnic, opěrných zdí a zdevastovaných odvodňovacích systémů.

Většina poničených komunikací je dnes již opravena, ale například u Sezemic se některé stavby stále dokončují. Podle ujištění silničářů by veškeré rekonstrukce v Pardubickém kraji měly být hotovy do září letošního roku.